Poruka Peđe Kojovića građanima: Život će postati komplikovan i skup

Vijesti 07. mar 202211:38 > 14:42 6 komentara

O tome šta država može poduzeti, ali i kroz šta građani trebaju proći za vrijeme intenzivne inflacije pesimistično je govorio zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kojović. Ekonomske posljedice invazije na Ukrajinu ćemo tek osjetiti, naglašava on, dodajući da građani moraju "platiti cijenu za odbranu civilizacijskih vrijednosti". Iako podsjeća na prioritete koje je EU stavila pred bh. vlasti, napominje da je ovo momenat u kojem bi Bosnu i Hercegovinu i EU i NATO trebali primiti odmah.

“Smatram da bi u ovom trenutku EU i NATO trebali promijeniti svoje procedure i primiti nas odmah. To je ono na šta mi apelujemo. Međutim, nama su dati jasni uvjeti šta da uradimo. Predlažem da to obavimo, pa sa dozom kredibiliteta zatražimo kandidatski status. A on bi napravio veliku razliku u bh. međunarodnoj poziciji u ovom trenutku”, govori Peđa Kojović u programu N1.

“Podržat ćemo ukidanje akciza na gorivo uskoro u Parlamentu BiH”

Ekonomske posljedice invazije na Ukrajinu bh. građani već itekako osjećaju. Cijene ne skaču, nego divljaju. Govoreći o mehanizmima države da to iskontroliše – Kojović upozorava: Divljanje cijena ćemo tek da osjetimo.

“Imamo ograničene mogućnosti po pitanju toga, naročito jer smo uvozno orijentisana ekonomija. Bit će se jako teško boriti. Imam osjećaj da Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH ne shvataju o kakvom se udaru radi, niti pokazuju namjere da pomognu građanima”, rekao je Kojović.

Podsjeća da su određeni koraci ka suzbijanju rasta cijena napravljeni od pojedinih stranaka i pojedinaca poput SDP-ovog Saše Magazinovića, na čiju će se inicijativu u srijedu održati sjednica Parlamenta BiH, gdje će se raspravljati o ukidanju akciza na gorivo.

“To su jako važne, teške i komplikovane odluke”, govori Kojović, naglašavajući da će poslanici Naše stranke podržati ovaj prijedlog.

“Život će postati komplikovan i skup. Određenih roba neće biti, imat ćemo i probleme sa grijanjem…”

Dodaje i da je vrijeme da država razmisli o oslobađanju od marži i akciza na osnovne namirnice gdje god je to moguće.

“S druge strane, sasvim je izvjesno da ne možemo izbjeći taj finansijski udar, pozivam građane da shvate da moraju platiti određenu cijenu za odbranu naših civilizacijskih vrijednosti. Odgovor Putinu koji je izgubio dodir sa realnošću u kojoj mi živimo mora biti jedinstven. Život će postati komplikovan i skup. Određenih roba neće biti. Imat ćemo problem sa naftom, gasom i grijanjem. Ali, pozivam sve, dok trpe ove stvari – da pogledaju Ukrajinu i kroz šta ta zemlja prolazi”, govori zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Podsjetimo, u toku je dvanaesti dan ruske invazije na Ukrajinu.

Sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare