Poruka Varhelyia i Borella: Ne smije biti tolerancije prema poricanju genocida

Vijesti 10. jul 202317:54 0 komentara
Facebook

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell te povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi uoči sutrašnje 28. godišnjice genocida u Srebrenici su kazali da da je prije 28 godina napisana jedna od najtamnijih stranica evropske historije. 

“Prije dvadeset osam godina napisana je jedna od najtamnijih stranica evropske historije. Dijelimo tugu i bol porodica i prijatelja žrtava te osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. Evropa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava. Dok ponovno bjesni rat na europskom kontinentu, danas je na nama obavezati se da ćemo bolje braniti mir i štititi ljudske živote. Prisjećajući se posljedica oružanog sukoba, Europska unija ističe svoju predanost suverenosti, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Budućnost Bosne i Hercegovine kao zemlje kandidatkinje nalazi se u Europskoj uniji”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Pomirenje se može temeljiti samo na istini, miru i pravdi. Ne smije biti tolerancije prema poricanju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi civilni i politički čelnici u Bosni i Hercegovini odgovorni su za saradnju u izgradnji bolje budućnosti koja se temelji na dijalogu i uzajamnom razumijevanju, kako bi se ojačao i obranio mir i ljudsko dostojanstvo, na dobrobit svih generacija.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!