Poruke građana: “Buraz, gospodine Schmidt, pozovite političare pa im to recite!”

Vijesti 18. aug 202216:35 5 komentara

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom posjete u Goraždu u srijedu burno je reagovao na pitanje novinarke N1 Adise Imamović u vezi sa Izbornim zakonom. Potom se okomio na bh. političare. "Smeće, potpuno smeće!", bila je izjava kojom je nastavio izlaganje, vidno ljutit zbog situacije u državi, dodajući kako mu je svega preko glave. Reakcije na ovakav nastup ne stišavaju se ni danas, a građani Mostara i Sarajeva sa kojim smo razgovarali, nerijetko su saglasni sa njegovim kvalifikacijama bh. lidera. Ipak, neki su i negodovali.

“Niko se ne smije nazivati smećem, mora postojati uzajamno poštovanje. Zbog nepostojanja toga vjerovatno i dolazi do ovakvih scena i burnih reakcija”, stav je Sarajke.

“Nije puno pogriješio”, kratko nam je dodao jedan od građana.

“To smo mi sebi dozvolili da se tako odnose prema nama – i političari i visoki predstavnik”, navodi Sarajlija. Ipak, dodaje kako visoki predstavnik sa izrečenim komentarima o političarima nije pogriješio.

Da je Schmidt u pravu saglasan je još jedan Sarajlija, no nije mu, ističe, jasno, zašto je Schmidt ovakve riječi izrekao u Goraždu, daleko od političarima o kojima je govorio.

“Zašto političare ne okupi pred sebe?”

“Daje izjavu kada nema političara, zašto ih ne okupi pred sebe pa im to ne kaže?”, pita se sagovornik N1.

Mišljenja je kako se visoki predstavnik do ove situacije u Goraždu doveo, jer, kako kaže, svakome podilazi.

“Schmidt sa svakim odvojeno priča i divani, pa ode u Goražde da drži govor. Buraz, gospodine Schmidt, pozovite političare u svoj kabinet u OHR, pa im to recite”, poruka je Sarajlije visokom predstavniku.

Podsjetimo, jučerašnji odgovor Schmidta na pitanje novinarke N1, odjeknuo je i u regionu, a o njemu su pisali i njemački i austrijski mediji.

Schmidt je, potom, za njemački Der Spiegel koji je ustanovio kako je visoki predstavnik izazvao “pometnju izljevom bijesa na konferenciji za novinare”, poručio da je zapravo dobio ogromnu podršku bh. građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare