Poruke sa protesta: Ukoliko se nadležni u KS ne probude, javnom zdravstvu prijeti potpuni kolaps

Vijesti 20. jun 202419:25 1 komentar

Izlaskom na ulice i protestnom šetnjom, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo ponovo su pokazali svoje dugogodišnje nezadovoljstvo. Opet su upozorili na odlazak radnika, nedostatak osnovnog materijala te loše uslove rada. Ukoliko se nadležni u KS ne probude, javnom zdravstvu prijeti potpuni kolaps, poručili su.

Poslije 20 godina rada, Šemsa Devedžija uzela je pištaljku, transparente i krenula protestovati. Problemi u zdravstvu su brojni, ali najviše je boli nepravda.

“Moj prosjek plate je 770 KM. Povećanje plate direktora je 800 KM. Nema uposlenika, nema sestara, nema nemedicinskog osoblja. Jedan čovjek radi za pet osoba. Nekad je jedna sestra na 20 pacijenata”, navela je Šemsa Devedžija, spremačica u kliničkoj apoteci.

U domovima zdravlja trenutno nedostaje oko 170 radnika. Zdravstveni radnici svakodnevno pakuju kofere i odlaze u neke druge obećane zemlje. Oni koji su ostali rade prekovremeno i u nedostatku neophodnog materijala.

“Mislim da iskreno nikad nije bilo gore. Vlada se totalno oglušila na zdravstvene radnike, zaista radimo u dosta lošim uslovima, što je dokaz odlaska velikog broja kadra”, ispričala je Ajla Poljo iz JU Zavod za sportsku medicinu KS.

“Više nije u pitanju novac, ovo je jako odgovoran posao, ljudi više neće da rade za iste pare jer za iste novce mogu raditi manje stresne poslove. Mi svoj rad plaćamo zdravljem, jer to je stvarno težak rad sa pacijentima”, istakao je Aner Duraković iz Osnovne sindikalne organizacije “Zavod za Hitnu medicinsku pomoć”.

No, mnogo toga bi se donekle ublažilo isplatom jednokratne pomoći u iznosu od 2.520 KM. Neisplaćivanje pomoći je i glavni razlog protesta.

“Politika snažno utječe na naš rad, a struka se vrlo malo pita. Imate sad situaciju da javnozdravstvene ustanove imaju novac da isplate ovu platu po odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a onda Zavod za zdravstveno osiguranje i Vlada KS to sprječavaju. Zbog čega?”, upitala je Mubera Šahinović iz Osnovne sindikalne organizacije Dom zdravlja KS.

Na ovo pitanje, odgovor nisu dobili, jer su vrata kantonalne Vlade zatvorena. No, nešto ranije ranijje premijer je poručio da ostaju jedinstvenog stava.

“Ne samo prema zdravstvenim radnicima, nego prema svima u ovom trenutku, nema tih para. Ne možemo isplatiti samo zdravstvenim radnicima, a da ne isplatimo ostalima , to je paket od preko 55 miliona KM. Ne želimo da pravimo razlike između Kolektivnih ugovora”, pojasnio je ranije Nihad Uk, premijer KS.

Ali zdravstveni radnici u svojim namjerama ostaju jasni – isplata jednokratne pomoći, raspisivanje konkursa za potreban kadar, zaustavljanje odlaska postojećeg kadra. U suprotnom…

“S ovog mjesta im poručujem, blokiraćemo sve javno zdravstveneustanove i ulaze. Ovo je glavni odbor sindikata radnika u zdravstvu. Ovdje će sigurno u narednim danima osvanuti šator”, poručio je Senad Sadiković iz Sindikata zdravstva KS.

Okupljeni zdravstveni radnici protestovali su i u ime nekoliko stotina drugih koji su danas morali ostati na radnom mjestu. No, i jedni i drugi poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare