Posjetili smo Centar za autizam u Tuzli: Roditelji sretni – promjene na djeci već se vide

Vijesti 10. feb 202421:11 0 komentara
N1

U Tuzli je sa radom konačno počela Javna ustanova Centar za autizam „Meho Sadiković“, prva ustanova ove vrste u BiH. Korisnici imaju stručne tretmane i usluge, roditelji podršku i pomoć, a sve skupa već daje rezultate. Posjetili smo ovu ustanovu i vidjeli kako protiče jedan radni dan.

Sin Merime Bostandžić, 22-godišnji Ado, prije mjesec dana počeo je koristiti usluge Centra.

“Njemu je lijepo. Nemam ujutru problema sa njim da krene. Znači da mu se sviđa, zadovljan. Ja budem tu u roditeljskoj sobi, razgovaramo, razmjenjujemo iskustva. Za sada je dobro, nadamo se i boljem jer smo tek krenuli”, rekla je majka Merima Bostandžić.

Amra Ćehović, defektolog-somatoped istaknula je da su izuzetno iznenađeni kako su oni ovdje prihvatili njihove aktivnosti, boravak, druge korisnike, ali i uposlenike.

Centar ima 12 stručnih osoba koje rade sa korisnicima koji su završili odgojno-obrazovni proces. U centru imaju različite tretmane, radno okupacione terapije, praćenje u razvoju.

“Možemo istovremeno pružiti uslugu za deset korisnika. Mi smo gledali da obuhvatimo što veći broj korisnika pa samo ih podijelili u dvije grupe. Prva je grupa od 08:00-12:00 sati, druga od 12:00-16.00 sati. Imamo i neke međugrupe i međusmjene za korisnike koji se još prilagođavaju”, navela je Emina Altumbabić, direktorica centra za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla.

A ako su umorni i nerapoloženi, borave u senzornoj sobi sa savremenom opremom koja pokazuje svjetlost, zvuk, taktilni i vizuelni osjećaj ugodnosti.

“Ako primjetimo da korisnik, odnosno, osoba ide u nepoželjni oblik ponašanja, da se javlja aneksioznost, da je ljutit ili neraspoložen, dovedemo ga tu, on sjeda na ovaj lazy beg. Imamo auditivinu stimulaciju, stimulaciju svih čula”, kazala je Amra Ćehović, defektolog-somatoped.

Autizam je neurorazvojni poremećaj obilježen poremećenim društvenim međudjelovanjem i komunikacijom, ponavljanim i stereotipnim obrascima ponašanja i nejednakim intelektualnim razvojem. Stoga je veoma bitna i psihološka podrška.

“Prije svega, sada radimo na koncentraciji i pažnji, na play attention sa jednom veoma važnom tehnikom za rad u psihologiji. Ja trenutno radim najviše sa psihološke strane, radim i na edukaciji sa roditeljima”, rekla je psihologinja Irma Banjić Zaimović.

Centar svakodnevno prima pozive roditelja, ne samo iz TK već i cijele BIH. Da bi Centar širio usluge, potrebna su odobrenja i sredstva.

“Svakako nam je u budućnosti cilj pružiti usluge, tretmane i sve ostalo i korisnicima koji se nalaze u redovnom školovanju u Zavodu, a kako bismo iskoristili sve što centar posjeduje. Ali zato su nužna dodatna finansijska sredstva, prostorni i kadrovski kapaciteti”, rekla je Emina Altumbabić, direktorica centra za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla.

Postojanje centra je i više nego opravdano, a promjene se već vide, tvrde roditelji.

“Ogromna i vidljiva promjena. Smireniji je, hoće, poslušniji je. Doduše, nije nikada bio agresivan, ali bio je ono, opasan dečko. Toga više nema. Idemo ka boljem“, istaknula je roditeljka Merima Bostandžić.

Da može bolje ova populacija, vjerovao je i roditelj Meho Sadiković po kojem centar nosi ime. Nažalost, preminuo je i nije dočekao otvorenje centra nakon dvije decenije borbe i vjerovanja da osobe sa autizmom zaslužuju pažnju i društva i države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!