Poskupljenja u godini na izmaku – građanima teže pao nemar nadležnih

Vijesti 27. dec 202207:34 0 komentara

Budućnost mnogih ugrožena je poskupljenjima po kojima će najveći broj građani pamtiti godinu na izmaku. Poskupljenja namirnica i goriva najviše su ih pogodila, a još teže im pao nemar nadležnih dok su oni jedva sastavljali kraj s krajem. Tračak nade penzionerima u Federaciji je moguće povećanje penzija od 11, 1 posto, ali i to ako budžet bude usvojen.

Lakše je za 2022. nabrojati šta nije poskupilo. Jer to su jedino odjeća i obuća. Najviše, hrana i bezalkoholna pića. Cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica porasle su i za 100%. U jednom momentu cijena litre ulja ove godine dostizala je 6, goriva skoro 4 marke.

I režije su visoko na listi stvari koje su najviše poskupile. Plin, npr, je za 110% skuplji od početka prošle godine, grijanje oko 45%. No, nemar nadležnih pojedinima je teže pao od samih poskupljenja. Ali i reakcija građana, odnosno izostanak iste.

Bilo je teško u ovoj godini, kažu, samo preživjeti mjesec. Planovi se veliki nisu ni pravili. U ovoj godini poskupljenja, teško se, kažu, građani, bilo izorganizovati za bilo šta.

Rijetki jesu, ali smo sreli i one kojima poskupljenja nisu teško pala. No susjećaju sa sugrađanima. A ostali su širili pozitivnu energiju.

Inflacija će se, smatraju pojedini, zadržati i u 2023. Sa 17,4% inflacije završiti će ova godina. Građani sa 0% ušteđevine. Neki i u minusu, koji se, nadaju se, neće zadržati na njihovim računima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!