Poslanica SDS-a: “Razdruživanje” je maska za ekonomske probleme u RS, Dodik kada pada gleda koga će da povuče sa sobom

Vijesti 09. jul 202419:51 1 komentar

Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, ili kako su je ranije vlasti u RS nazivali dokument "o mirnom razdruživanju", povučen je sa dnevnog reda posebne sjednice. Maja Dragojević Stojić, poslanica SDS-a u Narodnoj skupštini RS kazala je kako su ovaj dokument, ali i Izborni zakon RS, samo maska za realnu sliku i brojne probleme koje Republika Srpska ima.

“RS ne bi opstala bez Srbije”

Govoreći o današnjem obraćanju Ane Brnabić u NSRS, Dragojević Stojić je kazala kako je naglasak bio na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se štiti mir i stabilnostu u BiH, pa samim time i u RS te da se jačaju veze RS i Srbije kada su u pitanju infrastrukturni projekti i zdravstvo.

“U toku samog parlamentarnog foruma imali smo predstavnike i drugih naroda. Ne bih rekla da je ova tema vezana za same izbore koji će uslijediti, ali neke druge teme koje su trebalee da se nađu na dnevnom redu posebne sjednice, a dobili smo informaciju da neće biti (Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije, op.a.), vjerovatno imaju veze sa skupljanjem poena pred same izbore, to je moje mišljenje”, rekla je.

Istakla je kako RS već dugi niz godina Srbije ne bi mogla funkcionisati što se posebno pokazalo u teškom periodu Covida, ali i brojnim projektima u lokalnim zajednicama poput izgradnji škola. No, ističe da ima i dosta nerealizovnih projekata za koje je Srbija dala novac, a vlasti RS nisu realizovale.

“Jedan od primjera je projekat u Omarskoj gdje je Vlada Srbije donirala 500.000 KM za izgradnju dvorane, a to nije ni blizu završetka. Ne zna se gdje je novac niti je aktuleni načelnik odgovorio na to, a pretpostavljam da se i u mnogim drugim zajednicama isto dešava”, kazala je u Danu uživo Dragojević Stojić.

Deficit RS: Vlast vs opozicija

Poslanica SDS-a komentirala je i razliku o deficitu koje iznose vlasti i opozicija u RS. Opozicioni poslanici tvrde da je deficiti skoro 400 miliona KM.

“Ministarka finansija Zora Vidović je navela mnogo manje cifre i nije obrazložila izvještaj koji smo dobili kako treba. Brojne su tačke gdje smo u deficitu, na mnogim projektima i u lokalnim zajednicama. Stvarno se pitamo gdje je utrošen taj novac?! Pored svih projekcija, mi na kraju godine imamo skoro 400 miliona duga i to je nezamislivo. Pitali smo ministarku kako kada su prihodi od poreza bili rekordni, nije odgovorila. Loše funkcionisanje Vlade, Ministarstva finansija i NSRS u kraju…”, istakla je.

Otcjepljenje, samostalnost u okviru BiH, razdruživanje…

Danas bi trebala biti održana i održana i posebna sjednica NSRS. Na dnevnom redu je Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima. Na pitanje je li sama promjena naziva ovog dokumenta razotkrila još jedno odstupanje vladajuće koalicije od ranije proklamovanih ciljeva, odgovara: “Pošto sam bila član Parlamentarnog foruma, na sjednici prije toga je rečeno da će to biti tema, ali danas su iz vladajućeg dijela poslanici govorili da je na štampanju i oko dva sata dobili informaciju da je povučen bez obrazloženja. Prvo je bilo otcjepljenje, pa je bila samostalnost, pa samostalnost u okviru BiH, pa razdruživanje, našem narodu to nije potrebno sa svim ekonomskim stanjem i problemima koje imamo. Vi maskirate tu realnu sliku ne radite ništa konkretno da se stanje promijeni i da nas svijet doživi kao stabilnu državu i teritoriju. Vi se bavite tako nečim i onda to povučete. Slušamo po ko zna koji put priče koje nemaju veze s realnošću.”

Kazala je kako je je i objavljivanje Izbornog zakona RS u Službenom glasniku RS također priča da se maskira realna slika te ne misli da će se on primjenjivati na izborima 2026.

Ko stoji iza ukidanja računa SDS sada?

Govorila je i o problemima koje su sankcije SAD, odnosno ukidanje račune donijele SDS-u. Kazala je kako se pitaju zbog čega je sada to sve pokrenuto kada su sankcije od 2004. godine.

“Zašto je to sada pokrenuto? Nekada se stvori utisak da Dodik kada pada gleda koga još može da povuče sa sobom. Ko stoji iza toga? Očigledno je još nešto drugo tu u pitanju”, navela je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare