Poslanici EP-a traže ukidanje roaminga za zemlje Zapadnog Balkana

Vijesti 22. nov 202217:12 0 komentara
Ilustracija ARIS OIKONOMOU / AFP

Više od 80 poslanika u Evropskom parlamentu uputilo je pismo Evropskoj komisiji tražeći ukidanje roaminga za zemlje Zapadnog Balkana.

“Hitno nam je potrebna bliža integracija zemalja Zapadnog Balkana i EU, a jedan korak za to bi bilo rušenje barijera roaminga. Ovo ne samo da će pomoći da se zatvori raskorak sa EU, već će i ukazati na svakodnevne prepreke s kojima se suočavaju građani Zapadnog Balkana koji žive i rade u EU, često daleko od svojih porodica, uslijed skupih doplata za roaming. Evropska komisija treba da doprinese jačoj integraciji stvaranjem Evropske zone slobodnog rominga koja uključuje Zapadni Balkan”, izjavio je ovim povodom poslanik u Evropskom parlamentu i kopredsjedavajući Evropske zelene stranke Thomasa Waitz.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani predsjedniče,

Živimo u izuzetno teškim vremenima. Tokom svog govora o stanju u Evropskoj uniji 14. septembra, bili ste jasni u vezi sa odlučnim mjerama koje moramo preduzeti da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruskog agresora.

U tom smislu, takođe smo veoma pozdravili vaše priznanje potrebe da se Ukrajina uključi u Evropsku zonu slobodnog roaminga i vašu ocjenu da je “zaista vrijeme da se to učini sada”.

Iako imate našu punu podršku za ovaj poduhvat, također bismo želeli da vam skrenemo pažnju na još jednu evropsku regiju koja zaslužuje da ima koristi od besplatnog rominga, a to su zemlje Zapadnog Balkana.

Sada je važno okupiti sve one koji dijele naše evropske vrijednosti pod jedan krov.

The Western Balkan states have proven that they are reliable partners of the European Union.

Preporukom Evropske komisije od 12. oktobra da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, dostignuta je još jedna prekretnica u politici proširenja Unije.

Jasno je da će se pristupni pregovori sa ovim državama nastaviti još neko vrijeme kako bi se osiguralo ispunjenje svih potrebnih kriterija.

Međutim, važan korak bi se mogao preduzeti upravo sada rušenjem barijera rominga koje omogućavaju državama Zapadnog Balkana i njihovim građanima da se još više približe Evropskoj uniji.

Mi, dolje potpisani poslanici Evropskog parlamenta, stoga pozivamo Evropsku komisiju da brzo predstavi jasnu mapu puta koji ima za cilj ukidanje dodatnih naknada za roming između Evropske unije i Zapadnog Balkana, čime bi se proširila evropska zona slobodnog roaminga za dobrobit evropskih građana. Sada je vreme za akciju”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!