Poslanik SDP-a uputio pet pitanja Schmidtu

Vijesti 12. apr 202320:01 0 komentara
N1

Poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović poslao je pet pitanja visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Negiranje genocida se nastavlja dešavati. Do sada niko nije presuđen. Jedni kažu da pravosuđe opstruira/ne radi, drugi da zakon nije dobar. Odgovor treba dati onaj ko je donio zakon. Jedno je sigurno, ova praksa širenja mržnje i kopanja po živim ranama mora biti zaustavljena”, stoji u postu Magazinovića na Twitteru.

On je visokog predstavnika upitao da li prati provođenje člana 145a. Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina, kako ocjenjuje dosadašnju primjenu zakona u ovom segmentu i “da li dijelite mišljenje da se zabrana negiranja genocida i ratnih zločina, propisana izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u praksi ne poštuje, to da pravosudne institucije ne procesuiraju one koji ih krše?”.

Screenshot

“Da li je po Vama problem u neradu ili opstrukcijama u pravosudnim institucijama ili u tome da su izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina neadekvatno rješenje?

Ukoliko smatrate da je problem u pravosudu koje ne implementira ili opstruira provođenje zakona, da li planirate sankcionisati odgovorne u pravosuđu koji ne provode ovaj zakon ili reagovati na drugi način?

Ukoliko smatrate da je problem u samom tekstu zakona, da li planirate dodatne intervencije na Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine?”, stoji u Magazinovićevim pitanjima Schmidtu, piše Politicki.ba.

Screenshot

Poslanik SDP BiH podsjetio je i na niz bahatih istupa Milorada Dodika u kojima negira da postoji visoki predstavnik u BiH, da se genocid u Srebrenici nije desio, te da je izazivao i visokog predstavnika i bh. pravosuđe da ga procesuira.

Njegovim se stavovima pridružio i predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak koji je također relativizirao genocid u Srebrenici i rekao kako “postoje neki koji prihvataju kvalifikaciji dogadaja u Srebrenici kao genocid”.

Dodika je slijedio i poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš koji je u februaru 2022. tražio da se vrati uklonjena ploča sa Studentskog doma na Palama posvećna Radovanu Karadžiću.

Podsjetio je i da je Tužilaštvo BiH odbilo 30-ak odluka o neprovođenju istrage po prijavi građana i institucija protiv Dodika “jer su tužioci naišli na određene poteškoće da bi dokazali postojanje navedenog krivičnog djela”.

“Pitanje postavljam visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, u skladu sa članom 166. Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Odgovor tražim u pisanoj formi, u skladu s članom 171. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine”, piše u dopisu Magazinovića Schmidtu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!