Posljedice nevremena u BiH: Pričinjena materijalna štata, ima i povrijeđenih

Vijesti 03. nov 202319:09 0 komentara
N1

Orkanski vjetar i snažno nevrijeme, pogodilo je više gradova u BiH. Jaki udari vjetra prouzrokovali su veliku materijalnu štetu, a ima i povrijeđenih.

Jak olujni vjetar izazvao je brojne probleme širom BiH. U Bratuncu je jak vjetar oborio prozor u Srednjoškolskom centru i povrijeđena je jedna djevojčica.

“Ona je transporotvana prema bolnici Zvorniku. Oštećenja su isto tako vidljiva evidentna na krovnoj površini i škole i sportske dvorane i međuprostora između škole i sportske dvorane. Nismo stigli da obiđemo sve prostore oko radionice uglavnom šteta je velika.” kaže Dragan Prodanović, direktor JU Srednjoškolski centar Bratunac

Šteta je značajna i u naselju Vrbanjci kod Kotor Varoši, al i i u Bihaću i cijelom USK, gdje je snažan vjetar polomio drveće i napravio veću materijalnu štetu.

“Ovo olujno nevrijeme otpuhalo je krov škole, kao što vidite radi se o velikoj materijalno šteti. Mislim čak da se radi o 80 % krovnog pokrivača” navodi Amir Smajić, direktor OŠ”Kamenica” Bihać

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom pogodilo je i Banjaluku i Prijedor. Na snazi je narandžasti meteoalarm na jugu, jugozapadu i zapadu naše zemlje.

“U slivovima rijeke Cetine i Neretve izgledne su i moguće bujične poplave. Tako da nakon ovog olujnog vjetra za građane na tom području, postoje rizici zbog velikih količina padavina.” naglašava Bakir Krainović, meteorolog FHMZ

Iznimno jaki udari vjetra čupali su drveće i kod Careve džamije, odnosno, OŠ Edhem Mulabdić u Sarajevu. Isčupano stablo palo je na automobil.

“Jedna intervencija je bila na Ilidži gdje se jedno drvo obrušilo na kablove jednog od operatera, druga intervencija je bila u naselju Nahorevo gdje se također obrušilo stablo.” kaže Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Meteorolozi za vikend najavljuju promjenjivo i nestabilno vrijeme. Subota donosi nešto mirnije vremenske prilike, sa sunčanim intervalima. U nedjelju ponovo padavine, nakon čega se nastavlja nadprosječno toplo vrijeme.

“Biće intenzivnijih padavina zahvaljujući silaznoj struji koja će doprinijeti do toga da imamo i pojavu grmljavine a najviše na području jugozapadne BiH zapadne ali i djelimično sjeverozapadne Bosne.” navodi Nedim Sladić, meteorlog.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros su zbog jakih udara vjetra otkazani i letovi za Beč, Zagreb i Istanbul.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!