Posljedice požara kod Neuma: Uništene zasade maslina stare preko stotinu godina

Vijesti 16. aug 202218:17 0 komentara
N1

Veliki požar u neumskom zaleđu iza sebe je ostavio zgarište i uništene zasade maslina stare više od stotinu godina. Maslinari zbrajaju štete, kažu sezona po urodu je trebala biti rekordna, no nakon požara ostali su bez ičega.

Nakon požara u neumskom zaleđu kiša. Kroz pustoš i zgarište korača Anka Matić, pokazuje nam stabla maslina koja su u potpunosti izgorjela. Od 450 stabala, njih 300 su uništena, a i ono što je ostalo kaže trebat će vremena da se obnovi.

“300 ih je baš izgorilo, oko 50 ih je malo izgorilo a 100 ih je napola izgorilo. Treba puno uložiti u sve ovo, ako ništa država, općina ne pomognu, šta da ja radim”, priča nam Anka Matić.

Gubitak maslina jako je emotivno doživjela, u njihov uzgoj zajedno sa suprugom proteklih šest godina uložila je mnogo truda i ljubavi, no preko noći je kaže sve nestalo.

“To smo mi radili iz ljubavi, ja sam to stvarno zavoljela, rekla sam dok budem mogla raditi, radit ću i sad je ispalo tako da neću imati šta raditi. Jako mi je teško palo, ja sam doživjela šok, kad je požar bio pred kućom molila sam vatrogasce da mi spase kuću”, prisjeća se Matić.

Čak 80 posto stabala maslina uništeno je i kod Josipa Matića, najpoznatijeg i najnagrađivanijeg bh maslinara iz Broćanca. Umjesto 10 tona maslina, i 1200 litara ulja, koliko je trebao imati ove sezone, zbog požara i štete ostaje kaže vrlo vjerovatno na jednoj toni maslina i 200 litara ulja.

A da cijela situacija bude još teža, izgorjela su, priča Matić, stabla stara preko stotinu godina.

Maslinari u Hercegovini zbrajaju štete: Obećali su nam pomoć, još niko nije zvao

U ovom mjestu su najstariji i najveći zasadi maslina jer se ova kultura ovdje uzgaja stoljećima. Broćanac je poznat po maslinarstvu u regiji i šire jer malsinovo ulje iz ovog kraja gdje god da dođe osvaja zlatne medalje i visoka priznanja.

Opširnije u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!