Poslodavci iz RS na sastanku kod Dodika: Na dnevnom redu revizija minimalca

Vijesti 25. jan 202414:16 0 komentara
N1

Predstavnici poslovne zajednice i Vlade stigli su na sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Do ovog sastanka dolazi nakon žalbi poslovne zajednice zbog odluke Vlade da minimalaz u ovoj godini bude povećan za 200 KM i da iznosi 900 KM.

Kako je ranije najavio Milorad Dodik svim poslodavcima koji trpe štetu ista će biti nadoknađena, a onima koji tvrde da je nakon odluke o rastu minimalca, poslovni okvir u Federaciji Bosne i Hercegovine daleko bolji, Dodik je na “X” poručio da slobodno putuju.

Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ranije su tvrdili kako su mnogi poslodavci na long poslovima već izgubili ugovore, a i sami su sa Privrednom komorom RS uputili inicijativu Vladi da revidira odluku.

N1

Predsjednik Unije Saša Trivić ranije je za N1 najavio da će zahtjev biti povećanje neoporezivog dijela plate sa 1.000, na 1.300 maraka, ali i da se mijenja Zakon o radu, kako bi se na kraju došlo do novog iznosa.

“Mi tražimo da se izjednačimo sa okruženjem i da se u minimalac uđe i taj topli obrok i minuli rad koji isplaćujemo. I da to sve onda iznosi 900 KM?  950 KM otprilike smo mi negdje računali što bi bilo prihvatljivo. To bi bilo nekih 800 KM plus 150 KM toplog obroka i minulog rada”, rekao je Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!