Poslodavci pozdravljaju odluku Vlade FBiH, ali kako riješiti parafiskalne namete?

Vijesti 19. dec 202319:41 0 komentara
N1

Poslodavci pozdravljaju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom je omogućena isplata dvije prosječne plate radnicima bez plaćanja poreza i doprinosa na isplatu. Ipak, upozoravaju da se ovo pitanje treba sistemski riješiti jer samo u FBiH postoji više od 3.000 parafiskalnih nameta. Ovo pitanje danas su razmatrali poslodavci, sindikalisti i predstavnici Vlade na konferenciji "Fiskalna i parafiskalna opterećenja i tržište rada u FBiH: stanje i persepektive".

Doprinosi za penziono, zdravstveno, za osiguranje u slučaju nezaposlenosti te porez na dohodak. Sve to svaki mjesec plaćaju radnici u BiH.

“Mi imamo kompaniju u Hrvatskoj. Ista je bruto plata u Hrvatskoj i u Gradačcu, samo što radnik u Hrvatskoj odnese kući više, a u Gradačcu manje”, kaže Adem Hanić, direktor TMD Group.

Kompanija kojom Hanić rukovodi ima 800 zaposlenih. Kaže, novac od dobiti usmjeravali su na plate kako bi radnike zadržali.

“U proizvodnji, bez inženjera sa srednjom školom, i kvalifikovani radnici oko 1800-1900KM, bez toplog obroka, bez prevoza, bez rada prekovremeno, regresa”, kaže Hanić.

I pored ovakvih plata, radnici odlaze.

“Na žalost i sa 2,5, i sa 3,5KM. Zbog pravno-političke nestabilnosti, ne znaju šta će biti sutra sa penzionim fondom”, dodaje Hanić.

Poslodavci i sindikati traže smanjenje nameta. Vlada FBiH, u tom pravcu krenula je sa Uredbom, omogućeno je poslodavcima da isplate dvije prosječne plate u narednih šest mjeseci bez uplate poreza i doprinosa.

“Mi očekujemo u narednih šest mjeseci da poslodavci ispoštuju odluku Vlade FBIH, vezano za 2520KM, to je prelazno rješenje. Ovi fiskalni zakoni, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima su vezani za zakon o minimalnoj plati”, kaže Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika.

“Propustili smo čitavu ovu godinu, još je žalosnije što ćemo propustiti, još žalosnije što ćemo propustiti i 2024. godinu, jer imamo ovu uredbu koja traje 6 mjeseci, a nakon toga idu izbori”, rekao je Admir Čavalić, odbor za ekonomska pitanja PFBIH.

Premijer Nermin Nikšić uvjerava da će se ići u tom smjeru, sa oprezom da korisnici sredstava koja se sada prikupljaju ne ostanu bez novca.

“Kada govorimo od opštine, pa do države, neki kažu da ima ih i 3000, preko 3000 parafiskalnih nameta, to je nešto sa čim se moramo uhvatiti u koštac. da pokažemo odlučnost da to smanjimo”, dodaje Nermin Nikšić, premijer FBiH.

“Evo da to i premijer čuje. U jednoj analizi koju je radila grupa profesora po našoj zamolbi, stoji jedna rečenica, a glasi ovako: “Ne postoji država na svijetu u kojoj radnik od zarađenog manje nosi kući”, kaže Adnan Smailbegović, Udruženje poslodavaca FBIH.

A prema podacima Zavoda za statitstiku FBIH, u prosjeku, radnik svaki mjesec odnese 12.85KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!