Poslodavci vs. Vlada FBiH: Mogu li radnici do jednokratne “pomoći”?

Vijesti 08. jul 202220:23 4 komentara
N1

Prijedlog Vlade Federacije da poslodavci dodijele radnicima pomoć u doba inflacije u visini jedne prosječne aprilske plaće - otprilike oko hiljadu maraka - naišla je na osude. Poslodavci poručuju - jednokratna pomoć nije rješenje, niti su to u mogućnosti učiniti.

Ukoliko poslodavci budu dobrog raspoloženja, novčano mogu pomoći radnicima, poruka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ta podrška može biti u visini prosječne aprilske plate, ali i ne mora. Može biti i niža.

”To je stvar dobre volje. Mogu isplatiti, ne moraju isplatiti. Mogu isplatiti 1080 KM, mogu 100 KM, 50 KM. To je naša poruka, ne stvaramo nikome obavezu, jer slušali smo zadnjih dana kako mi nekome stvaramo obavezu. Ne stvaramo obavezu, otvaramo mogućnost”, riječi su ministrice finansija FBiH Jelke Miličević.

Građani poručuju da im niko ne može pokloniti njihov novac, a da jednokratna pomoć nije rješenje smatraju i poslodavci. Predlažu sukcesivno izdvajanje novca, kako bi se pomoglo što većem broju radnika.

”Bojimo se da će, ukoliko to bude jednokratna naknada, malo radnika moći konzumirati to. Malo je firmi koje su sada u stanju da izdvoje po 1000 maraka po zaposlenom jednokratno, pa i da to nije 1000, neka je i 200-300KM. Ovako bi ostavili mogućnost da to u više navrata, u 4-5-6 rata se da radnicima kao pomoć, i time bi značajno veći broj radnika konzumirao tu mogućnost”, pojasnio je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Sve je izglednije da će ovakva borba protiv inflacije biti uzaludna. Struka kaže da je očigledno postojanje šuma u komunikaciji između Vlade FBiH i poslodavaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare