Poslovnik posvađao federalne parlamentarce: “Spriječili smo mini puč”

Vijesti 28. nov 202315:37 0 komentara
N1

Federalni Predstavnički dom, osim što zasijeda izvan uobičajene lokacije, zbog prokišnjavanja krova, ima i drugih problema. Naime, plan da se danas raspravlja o izmjenama Poslovnika o radu je propao, a s dnevnog reda je skinuto i nekoliko zakona.

Opozicija u Predstavničkom domu zadovoljna dosadašnjim tokom sjednice, jer smatraju da su spasili građane.

“Mi smo svjedočili pokušaju mini puča u ovom Parlamentu. HDZ i stranke trojke su pokušale da proguraju Poslovnik mimo Ustava Federacije i evo hvala Bogu da smo to na ovaj način zaustavili. U konačnici bi to izgledalo da se ukida parlamentarni život u FBiH, ukidanje parlamentarizma i demokratskog rada ograničavanjem broja diskusija, replika. Ono što mogu reći je da je promjena Poslovnika direktno vezana za izbor i imenovanje eventualno sudije Ustavnog suda BiH, Marina Vukoje, na čemu HDZ prvenstveno insistira. Tako da smo mi zadovoljni ishodom sjednice, nije Parlament u blokadi, nastavlja se rad, ali ovo je dobro da nije prošlo danas za građane BiH”, kazao je zastupnik DF-a, Mahir Mešalić.

Pozicija pak smatra kako predloženim izmjenama Poslovnika rad Parlamenta bi bio značajno efikasniji. No, predložene izmjene nisu dobile podršku Zakonodavno-pravne komisije, s obzirom na to da zastupnici opozicije izostaju, te samim tim izostaje i kvorum.

“I do danas se podrazumijevalo da zastupnik ima pravo na jedno pojedinačno izlaganje u toku same rasprave a da ostala izlaganja faktički nisu ograničena, osim vremenski u trajanju od tri ili osam minuta. Kada su u pitanju replike kojima se ograničava broj, zanimljivo je da kolege iz opozicije ne primjećuju da u Poslovniku mi uopće nemamo replike, da ih ovim izmjenama Poslovnika prvi put uvodimo u Poslovnik Predstavničkog doma i da će one sada biti kao mogućnost da se neko javi. Moje mišljenje, svako dosadašnje javljanje za repliku bilo je na neki način kršenje Poslovnika”, kaže Belmin Zukan, zastupnik SDP-a.

Pozicija odbacuje optužbe da pokušavaju napraviti izmjene Poslovnika o radu kako bi što lakše imenovali Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, kazavši kako i dio njih smatra u ustavnost procedure na osnovu koje je isti prethodno odabran za najboljeg kandidata, te da bi se sve trebalo preispitati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!