Post nije samo odricanje od jela i pića

Vijesti 11. mar 202419:08 0 komentara

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas su postili prvi dan mjeseca ramazana. Ramazan treba da bude vrijeme duhovnog odgoja kada vjernici treba da budu što bolji ljudi i da konstantno imaju na umu život nakon smrti, poručio je reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Uz zvuk ezana više od milijardu muslimana na svijetu završilo je post prvog ramazanskog dana. Olakšanje pri jelu, ali i osjećaj duhovne čistoće. Tim riječima vjernici opisuju doživljaj početka ramazana. Miris somuna širi se ulicama glavnog grada – naročito u domovima gdje se post praktikuje.

”Često nas iskušenja nauče u životu da je insan samo crta u vremena, zrno u vremenu koje vjetar sudbine odnese kada se najmanje nada. Upravo nas ramazan podstiče i pruža priliku da budemo bolji. Da postom, namazom, ibadetom, učenjem Kur'ana, učvrstimo našu vezu sa Gospodarom, da popravimo odnos sa komšijama, prijateljima”, ističe pisac Semir Krnjić.

Ramazan čovjeka obavezuje na red, promjenu i disciplinu, kažu vjernici. U svemu tome vidljiva je i empatija bosanskog čovjeka: više se izdvaja za siromašne i sve one koji su u potrebi.

“Da dočekamo radost iftara. Da se sjetimo onih koji nemaju, koji su bolesni, iskušani. Koji recimo kada jedu i to im pričinjava bol, da osjetiš samilost, ljubav prema drugom. Da ono što ti je Bog dao od blagodati, ne samo novac, to je i vrijeme i zagrljaj. U jednom hadisu se kaže ”i osmijeh je sadaka” tj. kada vidiš čovjeka da se blago obratiš, kažeš nešto lijepo”, priča Nedim Botić, hafiz.

Vjernici svoje vrijeme provode obavljajući islamske dužnosti, težeći tome da postignu unutarnji red koji se posljedično reflektuje na cijelu zajednicu. Post, prema islamskom nauku, nije potpun ukoliko vjernik govori ružno i uvredljivo jer post nije samo odricanje od jela i pića.

Tako u vrijeme globalnog nereda vjernici muslimani u BiH postom, kažu, uspostavljaju red u svojim životima uz nadu da će se njihova lična promjena odraziti i na širem planu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!