Postaju li migranti prijetnja? “Formiraju se bande koje pljačkaju i fizički zlostavljaju”

Vijesti 13. dec 202308:42 0 komentara
N1

Da li migranti nakon brojnih akcija postaju sigurnosna prijetnja? Rute kretanja se mijenjaju, iako se i dalje često koriste dobro poznate linije prelaska preko pograničnog pojasa i kroz zemlju. S druge strane proces deportacije u njihove matične države teče, uglavnom sporo.

Imali su automatsku pušku, dva pištolja i municiju. Sve to tik do granice sa Hrvatskom. Uhapšeni tridesetjednogodišnji Waziri Basir ranije osuđivan zbog narkotika, ostali uhapšeni imaju 18, 20 i 29 godina. Sada su u Tužilaštvu BiH.

Uhapšeni migranti planirali prenijeti oružje u Hrvatsku, pogledajte mjesto gdje je bio ilegalni kamp (VIDEO)

”Formiraju se bande koje su bile sve ove godine, koje pljačkaju i fizički zlostavljaju one slabije. Tako u kampovima i van njih vlada zakon jačeg… neko ko nema neko hladno oružje ne može sačuvati svoj život. Tu nabavku naravno ne opravdavam ni u kojem slučaju”, naglasila je Zehida Bihorac Odobašić, prosvjetna i humanitarna radnica.

I ova akcija, ali i hapšenje državljana Iraka i Austrije krajem novembra koji su krijumčarili 12 migranata, pokazala je novu specifičnost na terenu:

”Ono što je važno naglasiti kada govorimo o krijumčarenju migranata, sami migranti su to preuzeli. Migrantska populacija vrši krijumčarenje u sve većem broju i oni su vezani i etnički. Afganistanci krijumčare Afganistance, Pakistanci Pakistance, i tako dalje”, pojasnio je Mirsad Buzar iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Velika akcija desila se u oktobru u Blažuju, dvoje uhapšenih i 19 izmještenih u imigracioni centar. Pronađena je droga i hladno oružje. Broj migranata ove godine veći za 100% u odnosu na 2021. godinu. Evidentirano njih više od 30 hiljada, najveći broj dolazi iz Afganistana. 79 prisilno je deportovano ove godine.

Sve detalje donosi reporter Azur Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!