Postavljen tenk u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu: Spomen-obilježje u čast specijalcima odreda “Bosna” (FOTO)

N1

U parku kod Druge gimnazije u Sarajevu jutros je postavljen tenk, a u sklopu spomen-obilježja bosanskim specijalcima odreda "Bosna" čija izgradnja još traje.

Riječ je “uništenom tenku neprijateljske vojske” uz koji će biti postavljeno pet figura specijalaca u prirodnoj veličini po dratnom opremom koji “zarobljavaju” ovo vozilo.

N1

Sporazum o izgradnji potpisan je u decembru prošle godine između Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” Kantona Sarajevo.

Spomenik se gradi u čast pripadnicima odreda specijalne policije “Bosna” poginulim tokom rata u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Inicijativa da se u park postavi tenk, koji su pripadnici specijalne policije zarobili 1992. godine od snaga tadašnje Jugoslavenske narodne armije u sarajevskom naselju Stup, pokrenuta je 2016. godine.

N1

Nevladine organizacije su tražile da se izgled spomenika promijeni, kao i njegova lokacija smatrajući neprikladnim da djeca kroz školski prozor ili na “velikom odmoru” gledaju tenk.

Vlada KS

Na lokaciji u parku nazvanom po velikanu bosanske sevdalinke Safetu Isoviću su insistirali su veterani ovog odreda, a na konkursu je izabrano idejno rješenje koje je uradio Nebojša Šerić Šoba, sarajevski umjetnik koji danas živi u New Yorku, koji je tokom rata bio pripadnik Armije RBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare