Postizborno brojanje glasova: Kako su prošli koalicioni partneri SNSD-a u RS?

Vijesti 10. okt 202418:58 0 komentara
F.Z./N1

Iako će to teško priznati, jasno je ko je izgubio na lokalnim izborima. Odgovornost se ne preuzima kao ni za bilo šta drugo. Posebno loše prošli su koalicioni partneri Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Postizborni dani u Banjaluci protiču u analizi ostvarenih rezultata. Suma sumarum svaka stranka tvrdi da je pobjednička, pa se tom logikom vodi i DNS Nenada Nešića. Iako brojevi nisu na njihovoj strani, iako neće imati odbornike u najvećim gradovima, u DNS-u tvrde da je stranka zadržala broj glasova osvojenih prije dvije godine, iako je tada jedva prešla cenzus i da će, da bi u narednim ciklusima bilo bolje, predsjednik više boraviti u Banjaluci.

“Očigledno da je prisustvo predsjednika u Banjaluci mnogo bitno i da je teško funkcionisati ako stranački predsjednik ne boravi više u Banjaluci”, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Argument za loš izborli rezultat u DNS, nekada trećoj stranci po snazi u Republici Srpskoj sa gotovo 100 hiljada glasova osvojenih 2018. godine je stranački raskol i cijepanje na DEMOS i NPS. Ni te novonastale stranke takođe nisu ostvarile rezultat vrijedan hvale, mada relativno zadovoljni mogu biti u DEMOS-u.

“Ukupno na nivou Republike Srpske DEMOS trenutno ima oko 36 hiljada glasova, što nam zaista daje za pravo da smo ponovo ostvarili naše zacrtane rezultate”, objasnio je Boran Bosančić, generalni sekretar DEMOS-a.

Na sve načine stranke su nastojale doći do glasova, pa su lideri i pjevali, posebno oni koji su bili kandidati. Rezultati, kao i glasovne mogućnosti – skromni. Predsjednik SPS Goran Selak kao nosilac odborničke liste u Banjaluci osvojio je manje od tri hiljade glasova. Još lošiji rezultat ostvario je Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske. Nije pomoglo ni to što je predsjednik NSRS, pa je rezultat “zakucan” na 1.749 ličnih glasova. NPS Darka Banjca politički je potopljen, ali od njega je još lošije prošao Bojan Šapurić predsjednik NDP koji je u Trebinju ostvario tek 382 glasa. Najveći broj njih se o rezultatima još i ne oglašava, pa ni poraz ne priznaje niko, jer i kad stanu pred kamere, onda poput lidera Ujedinjene Srpske govore kako im je cilj na izborima zapravo bio jačanje stranačke infrastrukture.

Više u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!