“Postoje granice”: EU upozorila Twitter na sankcije nakon blokiranja novinara 

Vijesti 16. dec 202214:53 0 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Odluka milionera i vlasnika Twittera Elona Muska da iznenadno zabrani istaknutim novinarima pristup njegovoj društvenoj mreži izaziva žestoku reakciju u Evropi. 

Njemačka je upozorila na utjecaj na slobodu medija, dok je visoka zvaničnica EU rekao da Twitter mora poštovati pravila Unije ili se suočiti s mogućim sankcijama, prenosi CNN.

“Sloboda štampe ne može se uključivati i isključivati kako ko želi. Od danas ovi novinari više nisu u mogućnosti da nas prate, da komentarišu ili kritikuju naše objave. To nam smeta”, objavilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova u petak označivši Twitter u objavi.

Věra Jourová, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost, rekla je da je “proizvoljna suspenzija” novinara “zabrinjavajuća” i naznačila da bi se kompanija zbog toga mogla suočiti s sankcijama.

“Zakon Evropske Unije o digitalnim uslugama zahtijeva poštovanje slobode medija i osnovnih prava. Ovo je pojačano našim Zakonom o medijskim slobodama”, rekla je Jourova u objavi na Twitteru, dodajući da bi Musk “trebao biti svjestan toga”.

“Postoje granice. A i sankcije, uskoro”, nastavila je.

Podsjetimo, Twitter je u četvrtak suspendovao naloge nekoliko istaknutih novinara koji su nedavno pisali o odnedavnom vlasniku ove mreže i drugom najbogatijem čovjekom na svijetu Elonu Musku.

Twitter suspendirao račune nekoliko istaknutih novinara

Suspendovani su nalozi novinara Timesa Ryana Maca, Posta Drewa Harwella, novinara CNN-a Donieja O’Sullivana i novinara Mashablea Matta Bindera. Nalog nezavisnog novinara Aarona Rupara koji prati američku politiku, također je suspendovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!