Postoje li “džihadisti” i ruski vojni kampovi u BiH? Murphy: Za prve nismo vidjeli dokaze, ali Rusija finansira organizacije…

Vijesti 15. maj 202421:09 0 komentara
N1

Koliko su realne prijetnje Rusije da će reagovati na svako približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, a koliko nade pojedinih domaćih i regionalnih zvaničnika da bi izbor Donalda Trumpa bio pobjeda i za njihovu politiku i retoriku - pitali smo u Pressingu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michaela Murphyija.

Bliže se američki predsjednički izbori, opet će se borba voditi između aktuelnog predsjednika Bidena, te bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Da li se uzalud nadaju oni koji priželjkuju povratak Trumpa dok snivaju snove o ‘velikoj Srbiji’, ‘velikoj Albaniji’ i sličnom – pitali smo ambasadora SAD-a u BiH, Michaela Murphyija.

“SAD nema interes u tome da se ponovo crtaju granice na Zapadnom Balkanu. To nije naš interes i nećemo ga imati”, odgovorio je.

Dodao je da predsjednik RS, Milorad Dodik, govori mnoge stvari koje nisu zasnovane na činjenicama.

“Politika proteklih 30 godina SAD je ista kao i sada. Podrška političkom integritetu i suvernitetu. To je politika koju ja provodim u ime predsjednika, to je politika koju su provodili i moji prethodnici. I to očekujem da će se nastaviti. Mi imamo podršku jaku od obje stranke u SAD. To je politika ove adminstracija, ali i prošle adminstracije”, naglasio je još jednom Murphy.

No, šta je sa Rusijom?

Ambasador SAD-a naglašava da se maligni uticaj ove zemlje može vidjeti već sada u nizu sfera, uključujući i medije.

Stoga, vrijedi upitati i to kako se desilo da antizapadna retorika pređe iz Banjaluke u Sarajevo?

“Ponašanje političkih figura u BiH je takvo da žele da nađu nekoga koga će okriviti za sopstvene probleme. Nakon posljednjih izbora, kada su nove vlasti formirane, bilo je neodgovornih ljudi koji su odlučili da napadnu svoje prijatelje. Građani ove zemlje, kada žele slati svoju djecu na koledž ili poslovati, ne gledaju na istok. Okreću se zemljama zapada. Zato je neodgovorno da od sopstvenih grešaka pažnju biračima okrećete tako što ćete napasti svoje prijatelje”, rekao je, pojašnjavajući da misli i na Izetbegovića i Komšića.

S tim u vezi, podsjetio je i na priče koje su u javnost plasirane o “antibošnjačkom stavu” SAD-a.

“Kako to objasniti uz našu podršku za, recimo, rezoluciju o Srebrenici, podršku putu BiH u NATO i EU, kako to usporediti sa dvije milijarde koje smo uložili proteklih godina kako bi unaprijedili zemlju, privredu i institucije? Mi smo najjači partner Oružanih snaga BiH, podržali smo najznačajnije reforme sigurnosnog sektora nakon rata. Oni to govore iz političkih razloga – to nema nikakve veze sa budućnosti BiH, kao ni sa interesima njihovog biračkog tijela”, rekao je Murphy.

Da li su prijetnje Rusije realne – šta ova zemlja može, a šta smije uraditi?

Osim malignog uticaja o kojem je Murphy govorio, osvrnuo se i na direktne prijetnje Rusije, koja je ranije navodila da će reagovati na svaki napredak BiH prema NATO-u.

Šta, zapravo, ova zemlja smije i može uraditi pored snažnog prisustva međunarodne zajednice?

“Pokušavaju da zastraše, kao što to uvijek rade. SAD to neće dozvoliti, kao što nisu dozvolile ni u drugim dijelovima Evrope”, rekao je Murphy.

S tim u vezi, pitali smo i da li on posjeduje provjerene informacije o onome što se ranije spominjalo u javnosti – da li postoje ruski vojni kampovi, kao i kampovi za obuku džihadista u BiH?

“Nismo vidjeli nikakve dokaze o džihadističkim kampovima u BiH. Te optužbe se iznose da bi se podijelili ljudi. Ali, znamo da Rusija ovdje finansira organizacije koje su angažovane na ekstremističkoj retorici i aktivnostima”, odgovorio je ambasador SAD-a u BiH.

Osvrt Murphyija na ostale aktuelne teme pronađite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!