Postoji jedna odredba: Smije li radnik napustiti posao ako mu je život ugrožen?

N1

Ovih dana temperatura vazduha u BiH prelazi i 40 stepeni celzijevih. Građanima se sugeriše da ne izlaze bez prijeke potrebe. Šta je sa onima koji sate, radeći provode na vrućem asfaltu? Ima li radnik pravo da napusti radno mjesto ako mu je ugrožen život?

“Postoji zakonska odredba da radnik može odbiti da radi, ako mu prijeti opasnost po život i zdravlje, ali dužan je o tome izvijestiti inspekciju rada. Mi, u sindikatu, nemamo zabilježno da je ijedan radnik posegnuo za tim postupkom, ni sada, ni u prethodnom periodu. To je odredba koju radnici apsolutno ne konzumiraju”, pojasnio je za N1 Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

To je, nažalost, jedina odredba koja štiti pravo radnika u okolnostima u kojima misli da mu je život ugrožen.

Evidentno, niko se nije ohrabrio posegnuti za njom – jer sa druge strane medalje stoji strah za vlastitom egzistencijom.

“Poslodavac mu ne može otkazati ugovor o radu, međutim, svjedoci smo mnoštva nezakonito otkazanih ugovora. Sudstvo je tako sporo, iako se radi o hitnim sporovima, oni obično traju četiri ili pet godina”, pojasnio je dodatno Kečo.

S druge strane, postoje preporuke za vrijeme trajanja nesnošljivih temperatura. Međutim, one su upravo to – preporuke – pa ih poslodavac nije dužan nužno i koristiti.

“Svjedoci smo da poslodavci to ne poštuju, pa nam to daje za pravo da mislimo da je kapital daleko ispred ljudskih života”, dodao je Kečo.

Usput, šalje i poruku poslodavcima: ‘Radnici će vam trebati i sutra’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad