Postoji li tajni plan Dodikove odbrane? Advokat Nobilo otkrio kako je upoznao lidera SNSD-a

Vijesti 07. dec 202312:24 0 komentara
CANVA/N1/TANJUG

Hrvatski advokat Anto Nobilo je, čine se više i od samog optuženog, Milorada Dodika, privukao pažnju javnosti. Nakon jučerašnjeg ročišta, Nobilo je stao pred mnogobrojne medije, davao izjave, intervjue. No, uslijedile su i kritike na njegov račun.

Advokat Nobilo smatra kako je proces protiv Milorada Dodika, kontaminiran, ukoliko se suđenje nastavi u Sarajevu.

“Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje pa tako i Milorad Dodik. Ono zahtijeva da se ne kontaminira javni prostor i ne prejudicira krivnja”, istakao je.

Ono što su mnogi upitali nakon ove izjave, a zar izjave političara iz Republike Srpske također ne kontaminiraju “javni prostor”? Nisu li izjave funkcionera SNSD-a o tome kako se vodi politički progon, kako je Dodik nevin, također pritisak na Sud?

Anto Nobilo za N1 kaže “mediji mogu pisati šta hoće, na Sud može imati negativan uticaj ako visoki političari unaprijed osude nekoga. Mi smo se vodili praksom Evropskog suda za ljudska prava, koji smatra nedopuštenim neprimjerene intervencije. Mi smo našli nekoliko ministara, Schmidta, nekoliko ambasadora. A to što oslobađaju (političari) Dodika u Banjaluci, koji je utjecaj iz Republike Srpske na Sud u Sarajevu? Bilo je i drugih utjecaja, mi smo izabrali ono što je nama smetalo, na to imamo pravo, ne isplati se ulaziti u prepucavanja, nama je bitno da smo identificirali probleme postupka”, stava je Nobilo.

Advokat Senad Bilić na svom Facebook profilu napisao je osvrt na ulogu Nobila u procesu protiv Milorada Dodika. Za N1 kaže kako smatra nastup hrvatskog advokata neprimjerenim, smatra da Nobilo ne treba da komentariše rad ovdašnjih pravosudnih institucija, što Nobilo odbacuje, kaže, nije se bavio tim.

Ono što mu advokat Bilić stavlja “na teret” su posebne konekcije s Dodikom i to preko tamošnjeg predsjednika, Zorana Milanovića, a u sve je uključena, sumnja Bilić, hrvatska Obavještajna služba.

“Mnogi će reći da je Dodik čovjek koga između ostalih kontrolišu i hrvatske obavještajne službe za koje on u Bosni i Hercegovini obavlja prljave poslove, sve u cilju demontaže i obesmišljavanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, u ovom slučaju naročito Suda i Tužilaštva BiH, te u tom svjetlu treba gledati i Nobilov angažman. Ako se ne varam, do Nobilovog angažmana je došlo nakon ljetošnje Dodikove ‘helikopterske’ posjete Zoranu Milanoviću, koji mu je izgleda i preporučio Nobila. Nobilo se i sam ‘preporučio’ Dodiku, kada je nakon samo sat vremena uvida u spis Davida Dragičevića ustanovio da je tu sve ok, da nema nikakve odgovornosti policije RS za ubistvo ovog momka!?”, napisao je advokat Bilić.

DODIK SUD BIH/ N1/ F.Z.

Advokat Nobilo odbacuje ove navode nazivajući ih “hrpom gluposti”.

“Ne mogu biti pristojan i reći bilo šta drugo, ne želim raspravljati o glupostima. Otkud on to zna, on mora to izmisliti. Ovog ljeta ja sam to čitao u novinama, a Dodik me je zvao prije pet tjedana, jedno s drugim nema veze, otkud on zna šta rade hrvatske tajne službe, hrpa lažnih vijesti, iako obično tako ne istupam”, tvrdi Nobilo.

Tvrdi i to kako ne postoji konekcija između Dodika i njega. O predmetu Dragičević je rekao sve što je trebao, neutemeljene tvrdnje pokreta Pravda za Davida, ponavlja i danas. Ni Tužilaštvo BiH tu ništa nije promijenilo, navodi.

O upoznavanju, prvom susretu s Dodikom, Nobilo kaže i ovo “upoznali smo se u veljači 2018. to je bio skup Srba izbjeglih iz Hrvatske. Dobili smo neke diplome tada i tada smo se upoznali, sjedili sat vrememena tokom ceremonije”.

Na pitanje da li je ostao iznenađen nakon Dodikovog poziva da ga savjetuje, kaže da nije, to mu je posao.

Iako je u više navrata rekao kako ne želi govoriti o politici, na kraju razgovora spominjući visokog predstavnika, Nobilo je poručio kako je vrijeme da se isti “demontira”.

“Nakon mirovnog sporazuma je bila potreba za visokim predstavnikom, ali tri do pet godina je bilo vrijeme da međunarodna zajednica pomogne, nakon toga je sve promašena politika. Ne može biti normalno da BiH ima visokog predstavnika, nije u potpunosti suverena država i to je podbačaj evropske zajednice. 28 godina nisu uspjeli izgraditi institucije, politički promašaj, očito je da treba nešto drugo”, zaključio je Nobilo.

Pojedini advokati smatraju kako je nastup Nobila neprimjeren, nije u skladu s advokatskom etikom, kodeksom.

“O glupostima da krivično djelo propisano KZ BiH sudi Općinski sud u bilo kojem gradu u Bosni i Hercegovini, pa i u Banja Luci, a što traži Nobilo i ostali iz Dodikove odbrane, suvišno je i govoriti i objašnjavati. Kao razlog zbog čega bi suđenje trebalo biti u Banja Luci navode se izjave koje su u vezi Dodika i suđenja davali neki zvaničnici, ambasadori, Šmit, i to zamislite u Sarajevu. I to se tumači kao pritisak na sudije u Sarajevu. Izgleda da sudije u Banja Luci ne čitaju i ne slušaju ništa što se kaže ili objavi u Sarajevu. Ako je i od Nobila, previše je, ovo nema veze sa razumom, da ne kažem nešto gore”, zaključio je o ulozi Nobila advokat Senad Bilić.

Uloga hrvatskog advokata, ne smije izlaziti iz okvira savjetodavne, kažu u Advokatskoj komori FBiH, s obzirom na to da on ne može biti zvanični branilac na teritoriji BiH, kao što ni advokati iz BiH ne mogu braniti klijente u Hrvatskoj. No, svjesni su i u Advokatskoj komori FBiH da je Nobilo, kako kažu, “medijska ličnost”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!