Postrojavanje pripadnika EUFOR-a u bazi Butmir: “Možemo angažovati i nove snage”

Vijesti 11. mar 202214:44 > 16:17 2 komentara
N1

U bazi EUFOR-a u Butmiru danas je održana ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta tokom koje je generalmajor Anton Wessely izvršio postrojavanje svih pripadnika Multinacionalnog bataljona uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Ceremonija je počela nadlijetanjem helikoptera iznad baze u Butmiru.

Wessely je istaknuo da će kontinuirano procjenjivati da li je potrebno da rezervne snage ostanu u BiH.

“U svojstvu komandanta sam aktivirao rezervne snage, ali ne zbog nekog pogoršanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, naši pokazatelji koji pokazuju na prijetnje i promjene u sigurnom i stabilnom okruženju nisu se mijenjali proteklih sedmica. Moja odluka da aktiviram rezervne snage potakla je iz obaveze vojnika da budem spreman na bilo koju situaciju”, rekao je Wessely.

N1

Istaknuo je da upravljanje rezervnim snagama temelj je svake vojne operacije.

“EUFOR obično ima 600 pripadnika raspoređenih u BiH. Raspoređivanjem rezervnih snaga srednjeg nivoa aktiviran je naš koncept rezervnih snaga, i da, ako to budem smatrao razboritim konceptom, ja mogu pozvati i dodatne rezervne snage ako bude to bio potrebno”, naglasio je Wessely.

Rekao je da od danas će svih 6 manevarskih četa vojnika EUFOR-a započeti sa patroliranjem kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u državi.

“Namjeravamo uspostaviti šira područja za raspoređivanje kako bismo pojačali vidljivost naših snaga i ojačali vezu sa domaćim vlastima”, poručio je Wessely.

Danas su ceremoniji prisustvovali i član predsjedništva BiH Željko Komšić, te šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

EUFOR
EUFOR
EUFOR
EUFOR

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare