Potencijal bh. dijaspore smanjen zbog pandemije – ali ulaganja će se nastaviti

Vijesti 26. jun 202117:13 0 komentara

Više od 2 miliona bh. državljana je u iseljeništvu, a svake godine ogroman novac uplaćuju u BiH. Posljednji podatak kaže da je pandemija dovela do osjetnog pada uplata i doznaka iz dijaspore. Ipak, oni koji nisu u BiH kažu kako će i dalje podržavati u ulagati u svoju matičnu državu.

Bh dijaspora osim što šalje novac, dolazi turistički, ona je svakako i promotor BiH u svijetu. Pandemija je uticala da se i dolasci ali i ulaganja u BiH smanje.

“Mislim da je bh. dijaspora veoma emotivno vezana za zemlju porijekla, ono što će biti izazov je svakako mobilizacija resursa druge i treće tzv. generacije predstavnika dijaspore. Mi pokušavamo u okviru saradnje sa lokalnim samupravama da promovišemo tu vrstu umrežavanja i kroz sektoralni i transdisciplinarni pristup, gdje imamo i predstavnike i iz privrede i iz nevladinog sektora i također predstavnike javnih institucija i na osnovu tih projekata koje smo do sada razvijali koje smo nazvali lokalni meetup, identifikujemo potrebe i očekivanja i samim tim pokušavamo zajedničkim snagama doći do rješenja”, izjavio je Nikola Burić , direktor u organizaciji iDijaspora.

BiH ovisi o dijaspori

BiH spada u red 10 zemalja u svijetu koje najviše ovise o dijaspori. Prema podacima Centralne banke BiH, tekući transferi u 2019. su iznosili 4,2 milijarde a u 2020. 3, 8 milijardi KM . Personalni transferi, novčane doznake iz inostranstva su iznosili 2,9 milijardi a u 2020. 2,5 milijardi KM.

“Ono što je evidentno i ono što smo prognozirali prošle godine jeste da će doći do značajnog pada podrške od strane dijaspore, zato što dijaspora ima svojih vlastitih problema u matičnim zemljama koje je pogodila globalna recesija usljed pandemije covid 19. Preliminarni rezultati pokazuju nekih 40% da je došlo do pada podrške od strane dijaspore međutim vjerovatno da ćemo dalje kako mjeseci idu tekuće godine imati finalne podatke , naravno razumjevajući da nikada ne možemo identificirati one neformalne transfere”, naveo je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Čavalić kaže kako poboljšanje priliva iz dijaspore ne očekuje u ovoj godini jer kako kaže s obzirom na iskustvo ranijih globalni kriza, poboljšanje možemo očekivati za dvije do tri godine. O značaju bh dijaspore govorio je u ambasador Sad-a u BiH . koji je istakao da se BiH pokreće investicijama iz dijaspore te da doznake iz dijaspore učestvuju sa 14% u domaćoj ekonomiji.

Ulaganja će se nastaviti i dalje

“Investitori iz bosanskohercegovačke dijaspore služe kao most prema budućem prosperitetu, većem prosperitetu, čije iskustvo izvan zemlje može pomoći da se pokrenu ekonomske reforme, ovdje kod kuće. U isto vrijeme oni koriste poznavanje domaće privrede, koje drugim investitorima manjka i to pokreće ekonomiju BiH već danas”, kazao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Međutim održavanje veza sa Bosnom i Hercegovinom onih koji su iz nje otišli prije dvadeset i nešto godina ili čak onih koji su se van nje rodili veliki je izazov, ali bh. dijaspora godinama pomaže BiH, ulaže, šalje novac i promoviše u najboljem svjetlu. Pandemija je smanjila ali ne i zaustavila ulaganja, koja kažu da će se nastaviti i dalje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!