Potpisan ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji vrijedan šest miliona KM

Vijesti 06. sep 202313:17 2 komentara
N1

U Istočnom Sarajevu potpisan je ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji Gradske toplane. Projekat izvodi Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, govorio je o značaju gasu kao jedinom sigurnom energentu u budućnosti.

Borba za sigurne energente, danas je najvažnija stvar, jedan od njih je gas. Prije nekoliko dana sam razgovarao sa predsjednikom Azerbejdžana, koji je u okviru evropskog paketa isporuke gasa iz Azerbejdžana tzv. Balkanskim tokom, koji ide od Turske, preko Bugarske, Srbije prema mađarskoj, spReman da i nama koji smo budući potrošači, uključi isporuku gasa. To znači jednu vrstu diverzifikacije i mogućnost da se taj gas angažuje, ukoliko dođe do zastoja sa našim solidnim i stabilnim i po nas jeftinim partnerom Gazpromom iz Rusije“, rekao je Dodik i dodao da u Bosni i Hercegovini postoji problem sa ‘shvatanjem trenutka’, te da su mnogi spremni da zaustavljaju projekte kakav je Istočna konekcija za gas.

Potom je poručio partnerima iz Sarajeva:

“Dajte nam da radimo i gradimo gasovod. Upropastili ste nam projekat od 2 milijarde evra. Mi smo imali i imamo još uvijek aktivan dogovor. Mislim da ga možemo reaktivirati pod uslovom da dobijemo dozvolu. Čekamo 12 godina da se neko smiluje od tih sarajevskih faktora i da tu dozvolu dobijemo i izgradimo prolaz ispod Drine i pojačamo gasovodnu cijev prema Sarajevu i pojačamo gasovodnu cijev prema Banjaluci, za 12 godina da smo išli pješke sve bi to napravili, a stojimo čekajući i dan danas”, rekao je Dodik i dodao:

Ako nas Federacija BiH dovede u poziciju, mi ćemo postojeći prolaz ispod Drine prepakovati tako da će biti korišten za naše potrebe. Mi to ne želimo da se desi, ali smo dovedeni u poziciju da razmišljamo o tome. U svakom slučaju želimo da sarađujemo. Ne želimo da zaustavimo nijedan projekat u Federaciji BiH, ni u Sarajevu“.

N1

70 miliona KM u gasifikaciju

Povodom potpisivanja sporazuma, Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa poručio je da se ulaže 70 miliona KM u gasifikaciju istoka Republike Srpske, te da će grad Istočno Sarajevo 25. oktobra postati prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj.

“Sredstvima Srbija-gasa je gasifikovana i Bijeljina, ali tamo imamo nesposobnog gradonačelnika koji za godinu dana nije uspio uraditi nijedan priključak i ove godine mu ističe. Samo u ovom mjesecu, Sarajevo-gas je uradio 220 priključaka”, dodaje on.

Kada je objavljen ovaj projekat, kaže Elek, javilo se mnogo zainteresovanih investitora:

“Jedan od prvih je bio jedan američki investicioni fond, koji je saopštio da želi da prati i finansira sve projekte uz garanciju Vlade Republike Srpske. Tako da gospodine Murphy, džaba ste krečili”, poručio je Elek.

Dejan Bejran, direktor Gradske toplane iz Istočnog Novog Sarajeva poručio je da se čeka 47 godina na rekonstrukciju: “Ovo je jedan od najvećih energetskih projekata u gradu Istočno Sarajevu. Mijenjamo osnovni energent mazut u ekološki energent gas, gdje ćemo imati rezervu, lož ulje u slučaju nestanka gasa”.

N1

Da je riječ o jednom od najvećih energetskih projekata, potvrdio je i Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo:

“Kada završimo sve što se tiče rekonstrukcije toplana, stvoreni su uslovi da toplane mogu da šire svoju mrežu u Istočnom Novom Sarajevu, što je veoma bitno za stanovništvo”.

Uporedo, najavljena je i rekonstrukcija filterskog postrojenja Tilava, koji čeka 50 godina na svoju rekonstrukciju. Time bi se trebao riješiti problem vodosnadbijevanja opštine Istočno Novo Sarajevo i opštine Istočna Ilidža. Vrijednost je više od 4 miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare