Potpisan ugovor o zajmu 56 miliona eura za pomoć malim i srednjim preduzećima

Vijesti 08. feb 202111:09 5 komentara
Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 miliona evra u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća ("MSME") za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19.

Bevanda je naglasio da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti financirane aktivnosti poduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

Sredstva su alocirana u omjeru 60 posto za Federacija BiH, odnosno 33,6 milijuna eura te 40 posto za Republiku Srpsku, odnosno 22,4 milijuna eura. Uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina uključujući pet godina grace perioda”, rekao je Bevanda.

Prema ovom ugovoru implementatori projekta u Federaciji BiH su Razvojna banka FBiH i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, dok će u Republici Srpskoj projekt provoditi Investiciono-razvojna banka RS i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, je jačanje sistema javnog zdravstva i pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.

U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati potporu kompanijama da prebrode krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa COVID-19.

Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu Svjetske banke koja pruža potporu gospodarstvu u BiH, posebice u ovim izvanrednim okolnostima te svojim projektima doprinose boljoj kvaliteti života u BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa COVID -19.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare