Potpisan važan sporazum: “Ovo je projekat za Sarajevo 21. stoljeća”

Vijesti 12. apr 202213:05 > 13:07 1 komentar
F.Z./N1

Danas je u prostorijama Univerizteta u Sarajevu potpisan Sporazum o realizaciji "Projekta urbane transformacije Sarajeva" između švicarskih i bh. partnera - javnog univerziteta ETH Zurich, Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Zavoda za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo.

Sporazum su potpisali rektor UNSA Rifat Škriljelj, direktor Zavoda za planiranje i razvoj KS Faruk Muharemović, profesor sa Arhitektonskog fakulteta UNSA Adnan Pašić, te profesor Hubert Klumpner sa univerziteta ETH iz Zuricha.

Forto: Sve što je dobro u Zurichu ili Oslu, mora biti dobro i za Sarajevo

Svi su pojasnili važnost projekta, a medijima se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, naglasivši kako je cilj saradnje zapravo staviti potrebe građana i kvalitet života u fokus daljnjeg razvoja glavnog grada BiH.

“Mlada struka i studenti trebaju da učestvuju u urbanoj transformaciji grada. Ono čemu se posebno radujem je da u saradnji sa ETH Institutom, Vladom Švicarske i sa njihovom ambasadom, možemo unijeti najbolje prakse u Sarajevo. Sve što je dobro u Zurichu ili Oslu, mora biti dobro i za Sarajevo. Poseban akcent želim da se stavi na to da se grad mora vratiti pješacima – da ne dominiraju automobili i njihove potrebe, nego građani i njihove potrebe. Trebaju da se prošire biciklističke staze, da se zelene površine stave u fokus u centru grada. Upravo to i vuče naše ljude vani – red i kvalitet”, zaključio je Forto.

Škriljelj: Ozbiljan model urbane transformacije Sarajeva, ali i prilika za studente

Ovaj projekat će se realizirati u naredne tri ili četiri godine, pojašnjava rektor UNSA Rifat Škriljelj.

Unutar saradnje između ETH instituta iz Švicarske i UNSA, posebni partneri su Arhitektnoski fakultet u Sarajevu i Zavod za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo, pa će, stoga, profesori i djelatnici ovih ustanova, zajedno sa švicarskim kolegama i stručnjacima, razvijati ozbiljan model urbane transformacije Sarajeva, pojašnjava Škriljelj.

No, saradnja će iznjedriti i prilike za studente. Naime, kako je naglasio rektor UNSA, sarajevskim studentima će se ukazati šansa za razmjenu na partnerskom švicarskom institutu, dok će njihove švicarske kolege istovremeno boraviti na studiju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Direktor Zavoda za planiranje i razvoj KS Faruk Muharemović dodao je kako će na ovaj način Sarajevo spoznati najbolja svjetska iskustva u procesu tranzicije.

Voditelj projekta ispred UNSA bit će profesor Adnan Pašić, koji je danas naglasio da će projekat iznjedriti novu viziju izgleda Sarajeva, te da će u cjelokupnom procesu učestvovati i građani.

“Ovo je projekat za Sarajevo 21. stoljeća”, dodao je.

Hubert: Šta sve podrazumijeva ‘urbana mobilnost’?

Hubert Klumpner, profesor sa švicarskog partnerskog fakulteta, pojašnjava da termin urbana transformacija podrazumijeva infrastrukturu, energiju i mobilnost, ali i mnogo više.

“Ovdje se apsolutno radi o kvaliteti života. Međutim, to možda pomalo zvuči apstraktno. Cilj svega jeste: Da zadržimo mlade, a da istovremeno stariji ne budu zanemareni”, navodi on.

Zatim, dodaje, ovdje se radi i o javnom prostoru.

“On treba da bude i zelen i plav, dakle otvoren i živ prostor, a ne zatrpan vozilima. I na kraju, ovdje se radi o jednakim prilikama za sve. Zato jer se radi na sigurnosti svih građana Sarajeva”, zaključio je Klumpner.

Ističe kako sve navedeno nije jednostavan zadatak, ali da će njihov posao započeti skiciranjem terena, planiranjem i pripremom alata, a da će konačan rezultat ići samo i isključivo u korist građana.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare