Potpredsjednici FBiH pisali Schmidtu: Čavara diskreditovao izbor sudija

Vijesti 25. aug 202213:13 6 komentara
N1

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović uputili su pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u vezi s odlukom predsjednika FBiH Marinka Čavare o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.

Oni su u pismu naveli da je Čavara jučer diskreditovao i dodatno zakomplikovao proces imenovanja nedostajućih sudija. Dalje su pojasnili proceduru imenovanja po Ustavu FBiH u članu IV.C.2.6.(2).

“Sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata Doma naroda koji su prisutni i glasaju. Očito je da je predsjednik Čavara, donoseći ‘Odluku o imenovanju’ i to na press-konferenciji, a ne u konsultacijama s potpredsjednicima, na način propisan gore navedenim članom Ustava, prekršio Ustav FBiH”, naveli su Mahmutbegović i Dunović.

Pojasnili su da je Čavara donio “Odluku”, a ne “Prijedlog Odluke”.

“I čak naveo da će ta ‘Odluka’ biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, čime je u potpunosti anulirao ulogu i značaj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i sebi priskrbio ulogu zakonodavca! Period šutnje i indolentnosti (koji traje od 2016. godine) prema pisanjima i urgencijama naših kabineta, Ureda Visokog predstavnika, Ureda Specijalnog predstavnika EU, ambasada SAD, Velike Britanije i dr. , prekinuo“ je neprihvatanjem našeg zajedničkog prijedloga, ignorišući našu nezaobilaznu, Ustavom propisanu ulogu u procesu imenovanja sudija Ustavnog suda FBilI ‘uz saglasnost'”, dodali su.

Tvrde da je Čavara svjesno i ciljano narušio nacionalni balans sudija Ustavnog suda FBiH.

“Sve navedeno ukazuje na pokušaj predsjednika Čavare da i dalje vrši opstrukcije, te da nema namjeru deblokirati proces imenovanja. Smatramo da su intervjui sa kandidatima tri godine nakon javnog konkursa koje je obavio predsjednik Čavara, ne informišući o tome i bez prisustva potpredsjednika, potpuno u suprotnosti sa svim zakonskim i ustavnim procedurama za imenovanje sudija, te otvaraju mogućnost sumnje za trgovinu uticajem i zloupotrebu položaja. Ubijeđeni smo, Visoki predstavniče da Vi, kao i ostali predstavnici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira znate ko je glavni i jedini krivac i kočničar procesa imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda i da ćete, u skladu s tim i nastaviti Vaše djelovanje”, poručili su.

U prilogu su dostavili i kopiju dopisa koji su danas uputili Čavari, a u vezi sa održavanjem hitnog sastanka, kako bi se proces imenovanja sudija deblokirao.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare