Potraga za turskim državljanima na Savi i danas bez uspjeha

Vijesti 05. jan 202317:25 0 komentara

Potraga na Savi i danas je protekla bez uspjeha. Od 20. decembra policija, sa pripadnicima civilnih zaštita oba entiteta Hrvatske i Turske traga za pet turskih državljana koji su se utopili u Savi. Nezvanično radi se o porodici u kojoj je i dvoje djece. Ovaj slučaj pali alarm i upućuje na rastući problem – sve veći broj pokušaja ilegalnog prelaska granice preko opasne i nabujale rijeke.

Već 16. dan pripadnici civilne zaštite iz tri zemlje bez uspjeha plove nad nabujalom Savom tražeći pet državljana Turske.

Prema operativnim podacima policije turski državljani su u nabujalu Savu ušli u improvizovanom čamcu 20. decembra u prijepodnevnim časovima. Nije poznata tačna lokacija njihovog ulaska. Pretpostavlja se da je ona nekih dva kilometra od ove lokacije pa se pretražuje nekih 10 kilometara uzvodno i 14 kilometara nizvodno vodotoka Save. Uz nabujalu rijeku tu potragu otežava i činjenica da je ovaj dio vodotoka Save pod minama.

Policiji u Posavskom kantonu navode o nestanku turskih državljana potvrdila je i Ambasada te zemlje. Vrlo brzo u potragu su se uključili i pripadnici AFAD-a koji su stigli iz Turske. Nezvanični podaci kažu da se traga za porodicom u kojoj su uz roditelje – dvoje djece i jedan muškarac.

“U ovom trenutku vam to ne mogu potvrditi, s obzirom na to da sve okolnosti koje su prethodile ovom slučaju nisu poznate”, kazao je Zdenko Ćubel, portparol MUP-a Posavskog kantona.

Cijelom potragom rukovodi Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, a uporedo se vodi i istraga zbog mogućeg postojanja više krivičnih djela. Prvi prioritet za sada je okončati potragu koja je digla na noge i obe entitetske uprave civilne zaštite.

“Danas je Republička uprava civilne zaštite uključila i jednog potražnog psa, a Federalna uprava civilne zaštite je uključila i tim sa bespilotnim letjelicama”, kazala je Majda Kovač, portparolka Federalne uprave civilne zaštite FBiH.

Pretpostavka je da su utopljeni pokušali ilegalno preći granicu sa Hrvatskom i domoći se Evropske unije. Sve veći broj takvih slučajeva viđaju građani koji žive uz Savu. Franjo bilježi da su mu u pet slučajeva krali čamac koji je zaticao na drugom kraju obale. Kaže Sava je uvijek velika i opasna, posebno zimi, a oko 20. decembra sjeća se vodostaj je bio nekoliko metara veći nego danas.

“Jako je opasna, pogotovo kad je velika voda. Oni migranti često idu u nekim tim gumenim čamcima, onim koji se duvaju i onda zna biti i virova”, kaže Franjo Filipović iz Svilaja.

Sve više ovakvih slučeva sprječava i lokalna policija. Osim migranata iz ratom zahvaćenih zemalja kažu, bilježe i sve veći broj njih iz Turske.

“Nažalost moram tako reći zloupotrebljavaju naš domaćinski odnos odnosno zloupotrebljavaju svoj turistički status. Nakon što turistički dođu na područje Bosne i Hercegovine na ilegalan način pokušavaju preći u Evropsku uniju, odnosno u Republiku Hrvatsku”, dodaje Ćubel.

A u tom opasnom poduhvatu, kažu u policiji u Posavskom kantonu, sve više im pomažu ne domaći nego takođe strani državljani, koji već duže vrijeme borave unutar Bosne i Hercegovine. Sve više opasnih pokušaja prelaska granice i ilegalnog ulaska u Hrvatsku preko Save bilježe i u Policijskoj upravi brdsko-posavskoj. U prošloj godini čak 656 slučajeva, u prva četiri dana ove godine – 14.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!