Emotivna ispovijest iz Donje Jablanice: “Zilho, Keno i Gera… Tri hrabra lava, spasili su više od deset ljudi…”

Vijesti 08. okt 202412:04 1 komentar
Facebook

Katastrofalne poplave pogodile su pojedine dijelove Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana. Dženad Džino, poznati bh. fotograf na svom zvaničnom Facebook profilu naveo je kako je od jutros u Donjoj Jablanici. Između ostalog, sa javnosti je podijelo i jednu potresnu priču.

“Jutros u Donjoj Jablanici sretnem prijatelja.. Vidim živ i zdrav. Na licu se vidi strah, tuga i bol.. Pozdravimo se, upitamo i stanem, ne znam šta da ga upitam a da mu ne nanesem neku bol i otežam situaciju.. Znamo se čitav živo iako je stariji od mene 10 i vise godina..
Gledamo se i poče da mi priča.

Dženo, tu noć u 01:00 sam slušao silinu kiše koja je tad padala, nisam mogao zaspati sjedio sam na krevetu i ćutao. Oko 02:00 čuo sam kamenje koje ide kroz kanal pored kuće, ali to se nekad i prije znalo desiti pa nisam obraćao pažnju puno na to. Nakon deset minuta začuo se ogroman turanj”, naveo je.

Potom je u svom Facebook statusu dodao:

“Pogledao sam kroz prozor sobe i vidio da čitavo brdo ide na našu kuću.. Od straha sam zavriskao. Potrčao prema drugom dijelu kuće i sa balkona vidim komšije koje izlaze iz kuće, a u kojoj je već do pola blato, voda, drveće.. U tom trenutku sam pao u nesvijest, ne znam koliko sam ležao…. Budim se, vidim da ležim između kreveta i prozora.. Čujem zvuk lopate, podižem se ugledam brata kako lopatom gura zemlju, oko kuće mi se sve čini bijelo i pitam ga kad je pao snijeg. Govori mi vidiš da nema kuća oko nas.. Okrenuo sam se, pogledao i počeo povraćati.. Kad sam malo došao sebi počeli smo spašavati komšije.. U tom trenutku je počeo plakati, a ja sam pokušao da suzdržim suze koliko sam mogao.. Znas li Dženo šta me najviše boli ? Pitam ga šta druže ? Niko ne spomenu Zilhu, konobara, momka koji je pred mojim očima spasio deset ljudi, Zilho, Keno i Gera.. To su tri heroja za koje još nisam pročitao nigdje ništa. Od njih nećeš čuti ništa niti će ti pričati, ali molim te da ovo napišeš da ljudi znaju za njih.. Iznad kuće stajala su tri čovjeka iz Donje Jablanice koja su slušajuci naš razgovor potvrđivala sve što mi prijatelj govori i kroz plač hvali ova tri hrabra lava kako ih samo nazvaše iz Donje Jablanice.  Dragi moj momci, kapa vam do poda mada znam da ste samo radili onako kako su vas kući i odgajali, a to je da se pomogne uvijek i vazda ko je u nevolji”, naveo je u svojoj objavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare