Potresni prizori iz unutrašnjosti džamije u Donjoj Jablanici: “I 23 dana nakon katastrofe plato je zatrpan muljem”

Vijesti 26. okt 202415:15 0 komentara
Semir Jahić/Anadolija

Prizori iz unutrašnjosti džamije u Donjoj Jablanici jasno potvrđuju kakva katastrofa je pogodila ovo mjesto u Bosni i Hercegovini početkom mjeseca, gdje je smrtno stradalo 19 osoba.

Imam džemata Donja Jablanica Semir ef. Jahić, koji se u zadnjim momentima s porodicom uspio spasiti u noći katastrofe, 4. oktobra, 23 dana kasnije uspio je probiti se u unutrašnjost džamije i zabilježiti prilično potresne fotografije.

Semir Jahić/Anadolija

Donji dio džamije u kojem se nalazi molitveni prostor još uvijek je pod naslagama blata u visini od oko dva metra.

Na fotografijama zabilježenim sa gornjeg dijela džamije mahfila (balkona), gdje uglavnom molitvu obavljaju žene, mogu se vidjeti naslage blata i otpada u donjem dijelu džamije. Sveukupna unutrašnjost džamije je potpuno neprepoznatljiva, zidovi su oštećeni, minber i džamijski luster oboreni. Interesantan detalj je ahmedija, koju inače nosi muslimanski vjerski službenik, koja stoji uspravno na urušenom minberu, a čije platno je još uvijek bijelo.

“I 23 dana nakon katastrofe koja je zadesila Donju Jablanicu, plato oko džamije, koja je simbol ove katastrofe, zatrpan je muljem. Pitanje za sve nadležne: da li je džamija sastavni dio naselja i kada je u planu da se osigura pristup istoj”, napisao je efendija Jahić na svom profilu.

U poplavama i klizištima koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu prije deset dana, poginulo je najmanje 26 osoba i to na području Jablanice 19, u Konjicu četiri te tri u Fojnici.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!