Potvrđena optužnica protiv Asima Sarajlića i ostalih

Vijesti 27. dec 202110:13 > 10:27 2 komentara
Asim Sarajlić (N1/F.Z.)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanja dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

Optuženi se teret da su od 20. do 25. februara 2020. godine, prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalne organizacije SDa Sarajevo, koji su bili planirani za 26.2.2020. godine na kojima su bili predloženi kandidati Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Velidom Tvrtkovićem kojem su obećali da će korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koje imaju po osnovu pozicija unutar SDA zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodnim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Podsjetimo, nekadašnji član SDA i načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, objavio je audio snimak krajem februara 2020. godine o lobiranju i vršenju pritiska na delegate, a u kojem su glavni akteri Sarahjlić, Delalić i Šehović. Nekoliko dana nakon toga, Sarajlić je podnio ostavku na sve funkcije u SDA.

Sarajlić: Ostavka je konačna, moguće i povlačenje sa pozicije delegata

Sarajlić je nakon toga zamolio za oprost svih onih koje je ugrozio.

Ovo je sve dovelo do raskola u SDA. Efendić je 26. aprila ove godine napustio SDA, Aljoša Čampara u septembru 2020. godine, a među posljednjima je Denis Zvizdić. Iako je lider stranke Bakir Izetbegović najavljivao sankcije u smislu preuzimanja političke odgovornosti, nikakavih posljedica nije bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare