Potvrđena optužnica za GIKIL, ali ko će vratiti opljačkani novac?

Vijesti 26. jan 202319:12 1 komentar

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivših članova Nadzornog odbora i menadžmenta u lukavačkoj kompaniji GIKIL zbog organizovanog kriminala. Optuženi su Pramod Mittal, Rajib Das, Parameš Batačarija, Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić. Trojica Indijaca, nedostupna domaćem pravosuđu.

Neulaganje 45 miliona KM u GIKIL, sklapanje štetnih menadžerskih ugovora od 21 milion KM, izvlačenje novca iz kompanije, dio su optužnice protiv Pramoda Mittala,osnivača i vlasnik pravnog lica GSHL koji je bio suvlasnik GIKILa, te ostalih.

“Činjenični navodi ove optužnice će biti dokazivani putem 39 svjedoka, tri vještaka, pet stručnih svjedoka i preko 2.000 materijalnih dokaza koji su dio optužnice i pribavljeni su na odgovarajuće načine”, kazao je Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Radnici uzaludno upozoravali

Kriminal koji je godinama trajao u GIKIL-u, teško je pojasniti, iako su na njega radnici upozoravali. Ali vlast i domaće institucije su spavale,a pojedinci pomagali u pljački kompanije.

“Ulaganja su za vrijeme Indijaca zaista bila minimalna ili nikakva, a sve se radilo na izvozu novca iz BiH u zemlje gdje su oni imali svoje firme. Međutim, imali smo toliko ministarstava i političkih stranaka koje su se izmjenjali. Ama baš niko se nije zauzeo, osim nas radnika”, kazao je Izet Đulić, penzionisani radnik GIKIL-a.

A sadašnji radnici optimističnije gledaju na budućnost ove firme uz novu upravu.

“Vjerujte da je u usponu ova kompanija i da se mnoge stvari dešavaju što nisu ranije. Investicije se dešavaju, ide sve svojim tokom. Zadovoljan sam što smo jučer potpisali novi kolektivni ugovor i ide sve svojim redom kako treba”, kazao je Nurdin Đuzić, Sindikat radnika GIKIL-a.

Optuženi Indijci davno napustili BiH

No, ko će vratiti GIKIL-u opljačkani novac i ko će iza rešetaka, neizvjesno je jer su optuženi Indijci odavno napustili BIH i nalaze se u Indiji, Londonu i Arapskim Emiratima.

“Ukoliko se neko ne javi na poziv suda, a taj izostanak ne opravda, a postoje mjere zabrane i jemstva, to se ukida i određuje se pritvor. Određivanjem mjere pritvora i njihovim nepojavljivanjem, stvara se pretpostavka za izdavanje potjernice”, kazao je Serhatlić.

Mjerama jemstva, Indijci su ubijedili domaće pravosuđe da će se pojaviti, do čega nije došlo. Tri miliona jamčevine teško se mogu mjeriti sa desetinama miliona koje su prebacili na svoje račune i nestali.

Uprava GIKIL-a danas bez komentara. Kako su nam kazali, sarađuju sa tužilaštvom, te ne žele davati nikakve izjave koje bi mogle ugroziti istragu i uticati na krajnji ishod svega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare