Potvrđeno pisanje N1: UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović

Vijesti 27. nov 202318:09 0 komentara
N1-CANVA-SEBIJA-IZETBEGOVIĆ

Kako je N1 ranije najavio Izetbegović je smijenjena prije isteka roka na koji je imenovana tj. prije 09.01.2024. godine, zbog razloga propisanog posebnim propisom odnosno zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta navodi se u odluci o razrješenju sa dužnosti.

U odluci koju je donio Upravni odbor KCUS-a su detaljno pojašnjeni i bezuspješni pokušajI dostavljanja dokumentacije dr. Sebiji Izetbegović.

U odluci o razrješenju između ostalog se navodi da je utvrđeno da Izetbegović nema odgovarajuće zvanje da bi obavljala funkciju.

“U okolnostima zvanično pribavljenih pomenutih informacija od Vlade Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu Senat, te pomenutih fakulteta, a koje nedvosmileno jasno potvrduju činjenicu nepostojanja statusa nastavnika medicinskog faulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora odnosno docenta na strani dr. Sebije Izetbegović, te u okolnostima nepostojanja drugih relevantnih dokaza ili argumetovanog izjašnjenja i dokaza dostavljenih od strane dr. Sebije Izetbegović, PUO UKCS je razmotrio odredbu člana 66. stav (6) Zakona o zdravstvenom osiguranju koja određuje :

Direktor zdravstvene ustanove mora imati medicinski, stomatološki odnosno farmaceutski fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje sertifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta, te ispunjavati i druge uslove propisane aktom o osnivanju, odnosno statutom.” piše u odluci o smjeni.

Ugovor o radu sa dr. Sebija Izetbegović je zaključen, navodi se u odluci UO, “zbog ispunjavanja propisanih opštih i posebnih uslova u trenutku zaključivanja istog što znači da predmetni ugovor ne bi bio zaključen da je izostao neki od zahtijevanih uslova. Analogno navedenom, ugovor o radu ne može ostati na snazi upravo usljed nedostatka tj. naknadnog izostanka neophodnog opisanog posebnog uslova što predstavlja valjanu pravnu osnovu za donošenje ove odluke o razrješenju i prestanak ugovora o radu na osnovu posebnog propisa tj. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta UKCS.

Imenovan je i v.d. direktor KCUS-a, tu će funkciju obavljati Alen Pilav. Primarijus Alen Pilav dr. sc. med., specijalista je opšte hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije.

Prijave na konkurs za direktora su poslali Ismet Gavrankapetanović, Mevludin Mekić, Alen Pilav i Sanela Salihagić.

ALEN PILAV BIO JE I GOST PODCASTA JEDAN SAT – POLGEDAJTE ISPOD

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!