Oružane snage BiH šalju helikopter u Jablanicu, EUFOR-ov helikoper spasio dijete iz ruševina

Vijesti 04. okt 202409:35 2 komentara
F.Z./N1

Iz Oružanih snaga BiH, za N1 je potvrđeno, da šalju helikoptere koji će pomoći u poplavama u Jablanici.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je kazao je u izjavi za medije da je do sada  intervenisao EUFOR-ov helikoper koji je spasio dijete iz ruševina.

“Ranim jutrom dao sam naredbu o angažmanu Oružanih snaga BiH za spašavanje civila i njihove imovine u poplavljenim područjima. Oružane snage BiH su tu zbog naših građana i spremni su pomoći uvijek i u svakoj prilici”,  rekao je Helez.

Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite FUCZ izjavila je ranije  za N1 da su uputili zahtjev ka Oružanim snagama, da pošalju na teren teške mašine i inženjerijsku jedinicu.

“Otišao je zahtjev i Kantonalnoj upravi civlinoj zastiti KS. Sve smo operacije deminiranja prekinuli i stopirali i stavili ljude u pripravnost. Već je tu i tim za na vodi i pod vodom. Tim za izviđanje je krenuo za Jablanicu. U stalnom smo kontaktu sa Federalnim MUP-om, svoju jedinicu su stavili na raspolaganje. Uputili smo zahtjeve za helikopter. Federalni MUP je stavio svoj na raspolaganje, ali nama treba helikopter za medicinsku evakuaciju, i Ministarstvu odbrane smo poslali zahtjev, jer je stigla informacija o djetetu koje treba evakuisati”, istaknula je Kovač.

Na terenu su i vatrogasci, komunalno i sve službe civilnih zaštita.

FUCZ je u stalnom kontaktu sa Jablanicom, Fojnicom i Kiseljakom.

“Izgubljena je komunikacija, ne rade telefoni, ali smo nekako uspjeli stupiti u kontakt s operativnim centrom. Kišne padavine na području tih gradva proizrokovale su poteškoće građanima. Putna komunkacija je prekinuta, zbog velikih bujica ugroženo je mnogobrojno stanovništvo uz informacije da ima žrtav, povrijeđenih i nestalih. Zaprimili smo informaciju o žrtvama, čekamo još potvrde zvanične“, kazala je Kovač.

Marija Buhač, premijerka HNK, u međuvremenu je potvrdila da ima ljudskih žrtava.

Sve vijesti oko poplava pratite na UŽIVO

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare