Potvrđena oslobađajuća presuda Hamdiji Abdiću Tigru

Vijesti 14. jun 202313:14 0 komentara
N1

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je oslobađajuću presudu Hamdiji Abdiću Tigru u predmetu "Vlado Šantić". Ovu informaciju za N1 je potvrdio Alen Nakić, advokat Hamdije Abdića. 

Naime, kako nam je kazao Vrhovni sud FBiH je donio presudu u kojem je odbijena žalba Tužilaštva USK protiv prvostepene oslobađajuće presude.

“Ovim je ovaj postupak pravomoćno okončan. Za mene kao branitelja gospodina Avdića ovo je bila jedina i moguća odluka u ovom postupku. Želim naglasiti da ova presuda pokazuje da u Federaciji BiH imamo neovisno pravosuđe”, kazao je Nakić.

Potom je dodao:

“Posebno u okolnostima kada su donesenu prvostepenu presudu pratile izjave nekadašnjeg ministra pravde Josipa Grubeše. Grubeša je sa pozicije ministra izdavao saopćenja za javnost i i vrlo čudno kritizirao donošenje oslobađujuće presude i dovođenje to u čak jedan međuetnički kontekst. To apsolutno nije prihvatljuivo niti u jednom smislu, a posebno kada dolazi od nekog ko je ministar pravde”.  

Podsjetimo, Kantonalni sud u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prvostepenom presudom je oslobodio Hamdiju Abdića Tigra i još petoricu osoba optužbi za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića u Bihaću.

General Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz hotela “Sedra” odveli pripadnici 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, jedinice kojom je komandovao Hamdija Abdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!