“Povećanje od 53 KM nije ravno ni milostinji”

Vijesti 29. dec 202219:52 1 komentar

O minimalnoj plati u FBiH još se pregovara. Dok poslodavci smatraju da su sa socijalnim partnerima na dobrom putu da ona iznosi 596 KM, sindikalisti ne odustaju od zahtjeva da povećanje iznosi 70% od prosječne plate u ovom entitetu. Dok pojedini sindikalisti ocjenjuju da povećanje od 53 KM nije ravno ni milostinji, čeka se potez nove parlamentarne većine.

Prosječna isplaćena plata u FBiH, prema posljednjim podacima, iznosi 1.140 KM. Ako uzmemo u obzir da sindikalna potrošačka korpa za novembar košta gotovo 3.000 KM, njena pokrivenost prosječnom platom je oko 38%, a minimalnom oko 18. Dok troškovi života neumoljivo rastu, Vlada nije široke ruke. Predlaže da minimalna plata sa 543 KM bude povećana na 596 KM. Pojedini sindikalisti vidno nezadovoljni. Kažu, 53 KM nisu ravne ni milostinji.

“S te strane smo tražili da budu drugačiji koncepti postavljene Uredbe, da ona bude 70% prisječne plate u FBiH. Ja sam to i danas istakao na samoj sjednici. Neće sindikat odustati od svoje inicijative i zahtjeva”, kazao je Mevludin Bektić, predsjednik SSS BiH.

“Sljedeće procedure će se praktikovati u smislu da se u skladu sa dva zakona o porezu na dohodak i zakonu o doprinosima uskladi ta minimalna plata”, kazao je Samir Kurtović, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika FBiH.

S druge strane, poslodavci su zadovoljni. Stava su da se socijalni dijalog odvija u pozitivnom smjeru. U narednoj godini fokus će, kažu, biti na regulisanju tržišta rada, te smanjenju doprinosa radi rasterećenja privrede.

“Pripremili smo jedno rješenje koje bi trebalo da bude temporalnog karaktera, a sastojao bi se od sljedećeg: da se jednostavno omogući svim privrednim društvima i obrtnicima da povećaju plate u odnosu na, naš je prijedlog decembarsku ove godine, za 400 KM i da se na taj iznos, ili ne plaćaju doprinosi ili da se plate neki simbolični doprinosi”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Sindikati traže povećanje minimalne plate u RS

Za veća novčana primanja bore se i u drugom entitetu. Sindikalna potrošačka korpa za prošli mjesec iznosila je više od 2.300 KM, a prosječna neto plata isplaćena u novembru je 1211 KM. Upravo će zaposleni u javnom sektoru, čija je plata ispod ovog iznosa od prvog januara dobiti povećanje od pet odsto. No, iz sindikata ocjenjuju da poslovna zajednica nije adekvatno odgovorila s povećanjem plata, kao što je to učinila Vlada RS za budžetske korisnike.

“Savez sindikata Republike Srpske od Vlade traži povećanje najniže plate koja sada iznosi 650 KM jer radnici sa tolikim primanjima ne mogu da prežive. Nadamo se da će Vlada usvojiti njihove zahtjeve u naredna dva dana-do kraja godine”, kazao je Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu.

Zanimljivo je da su u ovoj godini 70% protesta organizovali zaposleni u organima Uprave i budžetski radnici, dok je radničkih bilo samo 30%.

“Dakle, štrajkovi kao oblik zaštite radničkih prava će se sigurno i nastaviti u idućoj godini a ključna stvar je da više neće biti plata nego druge stvari vezane za život radnika, uslovi rada, zaštita na radu, plaćanje nekih obaveza, pravo na odmor itd”, kazao je Hajdar Arifagić, privredni analitičar.

S obzirom na to da je inflacija u ovoj godini dosegla i do 19%, više nego skromno povećanje plata i jednokratne pomoći koje neće dobiti svi, teško da će ublažiti njene posljedice. No, bh. vlasti ne spavaju. Rade. Na raspodjeli resora i biranju fotelja iz kojih bi što udobnije mogli da posmatraju kako žive oni koji im te fotelje plaćaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare