Povećanje plate za 120 KM ili generalni štrajk u KS

Vijesti 10. jun 202119:15 0 komentara

Povećanje plate za 120 KM ili generalni štrajk u KS. Radnici u zdravstvu najavili su štrajk za ponedjeljak. Rezultat je to današnjeg protesta ispred Vlade KS. Naime, niko od predstavnike zdravstvenih radnika iz Vlade nije primio niti je sa njima pregovarao. Oni su u štrajku već 22 mjeseca zbog toga što još uvijek nemaju Kolektivni ugovor.

“Zasjeda Vlada, neće vas primiti. To je rekao Vranić nije Forto”, kazala je danas zastupnica Bibija Kerla.

”Zastupnica Kerla je došla sa sastanka Vlade gdje joj je ministar Vranić rekao da se neće sa nama ganjati po livadama. Mi nastavljamo sa svojim aktivnostima…’‘, dodao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Odgovorom ministra zdravstva radnici su, kako su kazali, doživjeli novo poniženje. Iako su već skoro dvije godine u štrajka. Sada su se zbog ovakvog odnosa vlasti odlučili na radikalan potez.

“Međutim sada idemo u generalni štrajk u pravom obimu. Hitni slučajevi će biti primljeni. Ostali ne…”, kategoričan je Selimić.

”Taj kolektivni ugovor donosi benefite za sve profile u zdravstvu na području KS. Za sve. Time će se legalizovati koeficijenti ljekari. A dobit ćemo povećanje koeficijenta ostalima”, navodi Dženana Hrustemović, predsjednica Sindikata KCUS .

Do toga za sada neće doći, a zbog negativnog odgovora Vlade trpit će građani, kažu zdravstveni radnici. No, oni nemaju izbora jer su ugrožena njihova prava. Među zdravstvenim radnicima danas je bila i Sanela Begić. Već 15 godina radi u zdravstvu. Nemar rada različitih vlada odavno osjeća i na svojoj koži.

“Boli nas što dvije godine nismo dobili nikakav dobitak. Mi nismo nikada stali sa radom. Ni tokom korone. I nikakav odgovor i podrške od Vlade nismo dobili. Ni u kojem smislu”, podsjeća Begić.

Njihov osnovni zahtjev je ujednačavanje koeficijenta plata zdravstvenim radnicima. To bi praktično značilo povećanje plate za 120 KM. U prethodnom periodu žalili su se i sudovima i sve presude su, kako kažu, bile u njihovu korist. Ipak, to nije ništa promijenilo. Vrata onih koji odlučuju i danas su za njih bila zatvorena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!