“Povezi smrti” kao svjedoci najstravičnijeg zločina u Srebrenici (FOTO)

Vijesti 07. jul 202113:31 0 komentara
Faruk Zametica/N1

"Povezi smrti" naziv je izložbe koja je danas otvorena na Univerzitetu u Sarajevu, uoči obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Na fotografijama su prikazani povezi pronađeni u masovnim grobnicama na području Srebrenice. Ovim autentičnim povezima, ruke žrtava su bile vezane prije egzekucije.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1

Izložbu čini postavka fotografija iz arhive International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) i arhive Memorijalnog centra Srebrenica. Izloženo je 11 fotografija

“Na fotografijama se nalaze žice i povezi kojima su vezivane žrtve genocida u Srebrenici. Fotografije kao i ova izložba, je subverzivna ne kada užasava, iskrivljuje ili žigoše, nego kada je misaona. Takva je ova izložba. Koliko je suptilna, toliko je emotivnija jer predstavlja početak vezivanja, mučenja žrtava genocida u Srrbrenici”, kazao je Dženad Dreković, autor izložbe.

“Povezi smrti su bili instrumenti zločinaca”

Rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj kazao je kako je ova izložba važna jer šalje poruku da se nigdje više ne smije ovakvo zlo dogoditi u svijetu,

“Na ovaj način želi istrajavati na dokazivanju istine i upućivanja snažnih poruka da se to zlo nikada više ne treba dogoditi. Izložba ima u sebi elemente kulture sjećanja i umjetnici su kroz odabir fotografija prikazali instrumente smrti kojima su gašeni ljudski životi, kada je čovječanstvo bilo slijepo i nije reagiralo na vrijeme. Hiljade života je ugašeno tim instrumentima smrti. UNSA šalje poruku života, da smrt nikada višene bude uzrokovana na ovakav način nigdje na svijetu jer čovjek svojim rođenjem stiče pravo da normalno živi i prirodnom smrću ode sa ovog svijeta. Ovo je bila nasilna smrt. Ovo su bili povezi smrti, ovo su bili instrumenti koji su kreatori zločina osmislili. Oni trebaju da opominju sve buduće generacije”, rekao je Škrijelj.

Podsjetimo, u nedjelju 11. jula, u Memorijalnom centru Potočari bit će ukopano 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađe žrtve koje će ove godine pronaći smiraj imaju 16 i 17 godina, dok najstarija ima 63 godine. Među njima je i jedna žena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!