Povučen Zakon o stranim agentima u RS, Dodik rekao “nije povlačenje, već dorada”

Vijesti 29. maj 202421:23 0 komentara

Vlada Republike Srpske na iznenađenje mnogih, iz skupštinske procedure je povukla Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Takozvani NVO Zakon o stranim agentima ustalasao je dodatno, i onako olujnu društveno političku scenu, pa se sada tumači da li je akt povučen na doradu, ili je zaista stavljen ad akta.

Šuškalo se po hodnicima, ali zvanično je držano u tajnosti.

“Ovim putem Vas obavještavam da Vlada RS u skladu sa članom 203, stav tri Poslovnika NSRS, povlači iz procedure Zakon koji se odnosi na poseban registar i javnost rada neprofitnih organizacija”, saopštio je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Uslijedilo je komešanje, ali i pitanja.

“Čemu ministre pravde, bolje reći nepravde gdine Bukejloviću, Vaša kapitulacija minut do 12. Prvo ste ga pomjerili na zadnju tačku, pa sad zadnja tačka bez obrazloženja povlačenje. Isto kao izborni zakon RS, predaja, stranci zavrnuli uši. Rekli nemojte to… Vi rekli bićemo dobri… Bezbroj puta u javnosti smo apelovali da ovakav sulud zakon ne gurate u parlament, vi ga gurnete, onda ga povučete. Tako gurnete zakon o imovini RS pa se povuci”, kaže Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

Nije povlačenje, već dorada. Nije obrazložio formalni predlagač, već nezvanični inicijator zakona o stranim agentima. Predsjednik Republike Srpske stava je da ovo nije povlačenje. I dalje tvrdi da je zakon usaglašen sa američkom legislativom, no razmotriće se da li je i sa evropskom.

“Vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom”, poručuje Milorad Dodik.

Upravo su evropske organizacije ranije snažno kritikovale predmetni Zakon, ocjenivši ga i proruskim. Venecijanska komisija, Savjet Evrope, OSCE i ODIHR, Narodnoj skupštini su dostavili mišljenje u kojem su istakli da tzv. zakon o stranim agentima sadrži ozbiljne nedostatke, da je nedorečen, nejasan i u nekim dijelovima dvosmislen. Povlačenje kratko pozdravljaju.

“To nije u vezi sa ovom temom, ali je važno. Mislimo da je to pozitivan korak”, kaže Brian Ageler, ambasador OSCE u BiH.

Povučeni Zakon predviđao je formiranje posebnog registra za nevladine organizacije, koje bi bile pod lupom poreskih inspektora čak i da prime samo jedan cent novca iz inostranstva. Ministarstvo pravde, prijetilo im je i normativno mogućnošću zabrane rada, ukoliko se ocijeni da politički djeluju.

Samo prva runda, gest dobre volje, ili zaista ispružena politička ruka vlasti Republike Srpske ka civilnom sektoru i međunarodnoj zajednici? Koja opcija je tačno, niko nije siguran.

Za profesora i aktivistu Mladen Bubonjića, sve je već viđeno – posipanje pepelom.

“Mislim da je došlo do procesa koji odavno traju, da su došli do zida. Polako se povlače. Da li će doći do druge runde, sumnjam, mislim da će uslovno rečeno doći do zastare, da će pusti da vrijeme prođe, da ljudi zaborave na to, da oni pronađu neku izlaznu strategiju. Mi ne znamo šta se kuha, ali čisto sumnjam da su drage volje odustali od toga, uzevši u obzir cijeli pritisak koji vrše prema društvu, sjetimo se kriminalizacije klevete, priča o secesiji, svemu ostalome”, mišljenja je Mladen Bubonjić, urednik Gerile.

Je li iza kulisa bilo istezanja ušiju ili zavrtanja ruku, diskutuje se danas. Mnogi vjeruju da bi sve mogla biti i politička trgovina u momentu kada vladajući ipak pristaju izaći na lokalne izbore po nametntum pravilima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta – kojeg deklarativno ne priznaju.

Narodna skupština u ranijem periodu je donosila zakone koje je naknadno zaboravljala, poput onoga o osnivanju Agencije za lijekove Republike Srpske, ili pak nacrta zakona o vojsci, indirektnim porezima i pravosuđu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!