“Povuku liste”, pa se povuku (VIDEO)

Vijesti 08. jul 202418:39 0 komentara
N1 BiH

Da li bi se odrekli poslaničkih plata od 5-7000 KM za odborničku naknadu od oko 500-700 KM? Je li kandidovanje samo da se “povuče lista” varanje birača i manipulacija?

Državni parlamentarac i predsjednik PDP-a Branislav Borenović nosilac je liste te stranke za lokalnu banjalučku skupštinu. Da li je praksa kandidovanja istaknutih stranačkih funkcionera, koji se nakandno odriču od mandata moralna, pitali smo Borenovića.

Odgovorio je i na govorkanja iz samog PDP-a da je on kao nosilac liste zapravo solomonsko rješenje zbog protivljenja starih članova PDP-a da to bude Nebojša Drinić, kojeg jedna garnitura u stranci, ne prihvata.

“Proizvoljne stvari… Tračevi koji nisu tačni. Odluka da nosim listu je iz značaja koji Banjaluka ima, jer je Banjaluka moj grad, tu sam odrastao, završio školu, gimnaziju, Ekonomski fakultet, dobio tri svoja najveća blaga, tri sina. Sa 18 godina otišao u rat iz Banjaluke, vratio se hvala Bogu živ i zdrav, imam puno prijatelja, komšija…. Banjaluka je prelijep grad koji je danas mnogo ljepši i bolji nego prije četiri godine. Pokazali smo da može bolje, uprkos opstrukcijama vladajućeg SNSD režima. To je bila moja odluka, želim da kažem da mi je Banjaluka važna, da mi je stalo do Banjaluke, da ću kao predsjednik stranke učiniti sve, a ne stajati po strani, mudrovati, kalkulisati, praviti neku vrstu tastatura ratova, nego ću lično učestvovati u kampanji sa divnim ljudima… Brane Borenović je uvijek spreman tu, da stane uz svoje ljude, ja sam dijete PDP-a, odrastao sam u ovoj partiji. Gajimo slobodu govora, ni jedna partija nema takvu slobodu govora kao PDP”, naveo je danas.

Da li bi se odrekao mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH za onaj u Banjaluci, deklarativno su i Borenoviću, kao i drugim nosiocima lista, puna usta javnog interesa: “Sve što je u interesu grada”, zaključuje…

Nosilac SNSD-ove liste za Banjaluku je narodni poslanik i direktor UKC-a Vlado Đajić, koji također vuče listu. Na njoj su neka od zvučnih imena, koja teško da će u skupštinske klupe, posebno iz ministarskih, poput recimo ministra finansija Srđana Amidžića koji je visoko kotiran. Tu je i ministar zdravlja Alen šeranić, ali i brojni poslanici, direktori, ali i jedan bivši ministar i to unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Odricanje od mandata koji se osvoji, uobičajna je praksa dozvoljena izbornim zakonom BiH. Kandidati nerijetko vode funkcionerske kampanje s pozicija koje obnašaju, kako bi zadobili povjerenje građana, a u konačnici se nerijetko povuku s lokala na mnogo bolje plaćene pozicije.

Za, na taj način izigranu volju naroda, nema normativnih sankcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!