Požar u Jablanici i dalje aktivan, rast temperatura dodatni problem

Vijesti 13. aug 202108:46 > 09:02 0 komentara
N1

Situacija je malo bolja sa požarom na području općine Jablanica, potvrdio je za N1 Omer Nezirić, zamjenik načelnika Civilne zaštita Jablanica. No, kako je rekao, danas se očekuje rast temperatura što bi dodatno moglo stvoriti problem u smislu širenja požarišta.

Požar se pojavio u srijedu i to na nepristupačnom i strmom terenu, te je tokom jučerašnjeg dana upućen zahtjev za pomoć Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je poslao pismo NATO štabu u Sarajevu kao i komandatnu EUFOR-a u BiH u kojem je zatražio njihov angažman (helikoptere) za gašenje požara u BiH.

Izgorjela kuća i štala

Komšić se na taj potez odlučio obzirom da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa OS BiH.

Prema informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) požari su u petak ujutro i dalje aktivni na području Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje od Čapljine jučer je izgorjela kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine, a uslijed požara čulo se i par eksplozija, stoji u izvješću.

Vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, u općini Jablanica, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Također su sinoć uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi pa je požar u tom dijelu i dalje aktivan, navodi se.

Ne prijeti naseljenim mjestima

Usljed jakog vjetra tijekom četvrtka, u 15:00 sati, došlo je do proširenja požara i u općini Stolac, ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta.

Gorjela je trava, nisko i visoko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na navedenim lokacijama.

Na ispomoći jučer su bili pripadnici PVP Čapljina s jednim vozilom i tri vatrogasca. Trenutno je požar i dalje aktivan, ali ne prijeti naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Trava, nisko raslinje gorjeli su i u Mostaru i Čitluku, ali su svi požari lokalizirani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!