Požari i u SBK: Izgorjela područja koja je teško pošumiti

Vijesti 16. aug 202119:22 0 komentara
N1

Požari bukte i dalje u Bosni i Hercegovini. Otvaraju se i nova požarišta, a danas su na području Srednjobosanskog kantona aktivna tri požarišta. Najveće je ono na Crnom Vrhu, odnosno između Novog Travnika i Bugojna. Hektari šume su uništeni u ovom požaru koji već drugi dan nije ugašen.

Požar se širi velikom brzinom. Do njega je jako teško doći, a moguće je samo terenskim vozilom makadamskim putem.

Hektari šume zahvaćeni vatrom. Nadljudskim naporima Ramo Kovčić i njegove kolege pokušavaju ugasiti požar na Crnom vrhu.

Velike su površine zahvaćene. Mi smo poprilično umorni, iscrpljeni radeći. Od pola 6 smo jutros na terenu. Vjetar nam otežava mnogo pri gašenju. Teško je… Ja sam premoren, ne znam kako već sutra doći ovdje i raditi…”, rekao nam je Ramo Kovčić.

Sve to prati Edita Bajrić Kulašin, šefica sekcije Šumarije Novi Travnik. Kaže, nadljudskim naporima pokušavaju zaustaviti širenje požara.

Izmiče kontroli, taman kada mislimo da smo ga sustigli, zaduva vjetar, nestane vode… Požar se širi… Valjda ćemo ga zaustaviti makar da se ne širi. Pomogla bi i pomoć ne samo iz zraka, nego i pomoć građevinskih mašina, specijalizovanih mašina, ali nemamo…”, istakla je Edita Bajrić Kulašin, šefica sekcije Šumarije Novi Travnik.

Slaba opremljenost značajno doprinosi sporom gašenju požara. Izostaje i veće učešće građana iz obližnjih naselja koja za sada nisu ugrožena.

Opće je poznato da mi, pogotovo SBK, je slabo opremljen. Vozila su stara. Znači zastarilo sve, imamo par novih džipova i to je to. Vidjeli ste vjerovatno kada ste dolazili kamion u defektu. Imamo par vozila koji imaju vodu to je Šumarstvo kupilo za ovakve situacije”, kazao je Ljubo Marković, Šumarstvo SBK.

Prema procjeni preko 200 hektara je izgorjelo uglavnom novih zasada šume koja je u zadnjim godinama, u zadnjih osam, devet godina, velikim htijenjem podignuta. Ovo su područja koje je teško pošumiti’‘, izjavio je Branislav Kaščilo, upravnik Šumarija Novi Travnik.

Tačan uzrok požara još uvijek nije poznat, ali postoje jasne indicije da se radi o ljudskom faktoru, kažu iz Šumarstva SBK.

Apelujem na naše građane, na sakupljače nedrvnih proizvoda, ljubitelja prirode i tako dalje da izbjegavaju loženje vatre i ako do toga dođe da nas obavijeste kako bi blagovremeno donijeli određene mjere kako ne bi došlo do ovoga do čega je došlo”, naglasio je Nevzet Pezić, Šumarstvo SBK.

Požari su zabilježeni širom BiH. Dok neki nisu ugašeni zbog političkih opstrukcija, neki su upaljeni zbog ljudskog nemara. Veća svijest kako onih na vlasti tako i svih građana mogla bi spriječiti uništavanje hektara i hektara površine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!