Poziv Blinkenu: Muzej HVO-a ne smije biti izgrađen na lokaciji logora Heliodrom

Vijesti 16. jun 202313:27 1 komentar
Anadolija

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu koja okuplja brojne domaće i međunarodne stručnjake uputila je pismo državnom sekretaru Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Antonyju Blinkenu pozivajući ga da koristi “sve dostupne kanale, pravne mehanizme i diplomatski uticaj” kako bi se zaustavila izgradnja vojnog muzeja HVO-a na lokalitetu nekadašnjeg zloglasnog logora Heliodrom.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Kao članovi Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu, grupe sa sjedištem u SAD-u koja se zalaže za pravdu i zaštitu ljudskih i građanskih prava u Bosni i Hercegovini (BiH), tražimo hitnu obustavu izgradnje muzeja na lokaciji nekadašnjeg Koncentracionog logora Heliodrom u Mostaru, BiH. Apeliramo na Vaš ured da poduzme odlučnu akciju kako bi se spriječilo ovo flagrantno zatiranje historijskog sjećanja i kršenje ljudskih prava.

Izgradnju muzeja je inicirala Hrvatska demokratska zajednica s namjerom obilježavanja sjećanja na Hrvatsko vijeće odbrane, vojne snage koja je uspostavila i upravljala koncentracionim logorom i počinila zločine koje je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prepoznao kao neke od najtežih počinjenih ratnih zločina u BiH. Djeljući pod okriljem nepriznate teritorije Hrvatske Republike Herceg-Bosne tokom agresije, Koncentracioni logor Heliodrom je trajni simbol zločina koje je HVO počinio nad nedužnim civilima.

MKSJ je utvrdio da je koncentracioni logor Heliodrom osnovao HVO pod okriljem udruženog zločinačkog poduhvata koji je nastojao trajno ukloniti Bošnjake iz takozvane “Herceg-Bosne” kako bi se uspostavila “Velika Hrvatska”. Predmet MKSJ Prlić i drugi, dokumentirao sistematsku kampanju zatočavanja i kršenja ljudskih prava koje je HVO provodio u logoru protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka.

Bilo bi jednostavno nezamislivo da se muzej koji obilježava spomen na Wehrmacht, SS (Schutzstaffel) ili Einsatzgruppen, na primjer, uspostavi na nekadašnjem mjestu nacističkog koncentracionog logora. Takav čin bi se s pravom smatrao odvratnim. Slično, svijet ne može dozvoliti stvaranje muzeja na nekadašnjem mjestu koncentracionog logora Heliodrom, koji bi normalizirao i legitimizirao zločine počinjene nad nevinim pojedincima tokom rata u BiH. Ovaj nepromišljeni muzejski projekat je flagrantno kršenje naše zajedničke posvećenosti očuvanju historijskog pamćenja i ljudskog dostojanstva, te sprječavanju nekažnjivosti zločina protiv čovječnosti.

U svjetlu ovih ozbiljnih zabrinutosti, molimo vas da iskoristite svoje ovlasti i odmah preduzmete mjere za zaustavljanje izgradnje muzeja u bivšem koncentracionom logoru Heliodrom u Mostaru. Pozivamo vas da koristite sve dostupne kanale, pravne mehanizme i diplomatski uticaj kako biste osigurali zadovoljenje pravde i očuvanje historijske istine. Odlučnim odbacivanjem ovog muzeja, poslat ćete snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerirati veličanje ratnih zločina ili eroziju naših zajedničkih vrijednosti. Svijet gleda, a žrtve i preživjeli ne zaslužuju ništa manje od naše nepokolebljive podrške.

Nažalost, ovo nije jedini primjer izgradnje koju je inicirao HDZ s ciljem potiskivanja historijskog sjećanja i progona bošnjačke zajednice. Mostarska vlast pod kontrolom HDZ-a nastavlja svoju izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta na historijskom mezarju bošnjačkog Lakišića harema, zemljištu koje je već stotinama godina legalno u vlasništvu i kojim upravlja Islamska zajednica BiH. Uskraćujući Islamskoj zajednici pravo upravljanja i korištenja zemljišta Lakišićkog mezarja, lokalna vlast HDZ-a i dalje ignorira rješenja lokalne građevinske inspekcije kojima se traži zaustavljanje izgradnje ovog kazališta. U skladu s tim, molimo vas da razmotrite svaku radnju poduzetu u vezi sa izgradnjom muzeja HVO-a u koncentracijskom logoru Heliodrom u kontekstu šireg antibošnjačkog napora koji HDZ provodi u Mostaru i drugim područjima pod kontrolom HDZ-a.

Umjesto izgradnje muzeja u spomen na vojsku HVO-a koja je bila zaslužna za izgradnju i rad ovih koncentracijskih logora, predlažemo postavljanje svečane i dostojanstvene ploče na kojoj je ispisano priznanje da je na ovom mjestu 1993.-1994. bio koncentracioni logor. Ova spomen ploča služila bi kao snažan podsjetnik na počinjene zločine. Ploča bi označila sveto mjesto na kojem bismo se mogli okupljati svake godine 22. aprila da odamo počast žrtvama i odamo priznanje tragičnoj historiji koja se odvijala unutar tih zidina.

Ne možemo precijeniti hitnost ovog pitanja i tenzije koje ono izaziva u lokalnoj zajednici. Odgađanje našeg kolektivnog odgovora samo bi produžilo patnju koju su žrtve pretrpjele i ugrozilo integritet naše globalne posvećenosti pravdi i ljudskim pravima. Pozivamo vas da djelujete brzo i odlučno u vezi s ovim bezosjećajnim kršenjem moralnih principa i međunarodnih standarda.

Hvala vam na pažnji u vezi sa ovim kritičnim pitanjem. Očekujemo vašu nepokolebljivu posvećenost pravdi, historijskoj tačnosti i zaštiti ljudskih prava.

Pismo je također poslano visokom predstavniku Christianu Schmidtu, američkom ambasadoru Michaelu Murphyju i Uredu visokog komesara Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare