Poziv Christianu Schmidtu da vrati orden Hrvatskoj

Vijesti 29. jul 202215:44 9 komentara
Christian Schmidt (Anadolija)

Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović danas je pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da vrati hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću orden Red Ante Starčevića kojim ga je ova zemlja odlikovala.

Mehmedović je također poručio Schmidtu da “zaustavi tuđmanizaciju iz Zagreba”, u suprotnom, po zastupniku SDA, to će pokazati da je “dio tala”.

“Izjave državnog vrha Hrvatske otvoreno tretiraju BiH kao dio hrvatskog političkog prostora i istovjetne su postupcima hrvatskog državnog vrha iz 1993. kad su slično govorili Tuđman i Šušak u vrijeme priprema za uspostavljanje “HR Herceg-Bosne”. Zašto OHR uporno drži zatvorene oči pred postupcima hrvatskog državnog vrha i zašto ih ne kritikuje”, pitao je Mehemdović te javno pozvao Schmidta da od Plenkovića i Milanovića zatraži da se prestanu miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da im kaže da je “potpuno neprimjereno i da predstavlja čin postagresije na BiH da se hrvatski državni vrh svakodnevno i vrlo agresivno i huškački bavi temom susjedne zemlje”.

Mehemdović je ocijenio kako “to izaziva ogromne sumnje, strahove i izazove kod bosanskih građana, kojima se nameće zagrebački aparhtejd prema kojem Hrvatska želi držati Federaciju i Bošnjake u Tuđmanovom getu”.

“Velika je greška što OHR već skoro godinu dana bez intervencije praktično uvlači Zagreb u politički prostor BiH. Tim pristupom namjerno se oživljava ratnohuškačka politika Tuđmana i Miloševića u BiH. Čak šta više Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, dostavlja prijedloge visokom predstavniku u BiH kakve odluke treba da donese. Svjedoci smo tih aktivnosti koje su prethodile odluci OHR-a. To je nedopustivo”, kategoričan je bio državni zastupnik.

Dodao je kako Schmidtova postupanja i “izjave Escobara da treba ugoditi Hrvatima” mobilizirale su ukupnu političku scenu u Hrvatskoj i sada sve izgleda kao “priprema Trećeg rajha za pohod na Češku”.

“Mi smo građani Bosne i ne bojimo se toga, ali ako želite da ostanete upamćeni kao principijelan političar i diplomata onda vratite im njihov orden”, stoji na kraju reakcije Šemsudina Mehemdovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare