Poziv europskog mehanizma Narodnoj skupštini da odbije izmjene zakona o kleveti

Vijesti 21. mar 202311:46 0 komentara
N1 / Ilustracija

Media Freedom Rapid Response, mehanizam koji prati kršenja medjskih sloboda u zemljama članicama i kandidatima za članstvo u Europskoj uniji, izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih događaja u Republici Srpskoj, čija je Vlada predstavila izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima bi se kleveta ponovno inkriminirala, a koje se nalaze na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS.

U saopštenju koje je objavljeno na dan kada entitetska skupština zasjeda i odlučuje o navedenim izmjenama, ističe se kako je entitetski predsjednik Milorad Dodik optužio novinare da lažu, “koristeći žestoke pogrdne riječi”.

Potpisnici saopštenja, uključujući Article 19 Europe, Europski centar za slobodu medija i štampe, Europsku federaciju novinara, Free Press Unlimited, Međunarodni institut za štampu i OBC Transeuropa, pozvali su zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbiju amandmane.

Traka preko usta novinara, olovka za političare

“Dana 31. oktobra 2022. godine, predsjednik Dodik objavio je post na Twitteru u kojem je pozvao ministra pravde da pripremi nove, te izmijeni postojeće zakone, s ciljem ponovnog uvođenja klevete i uvrede kao ‘krivičnih djela’ u Krivični zakon Republike Srpske. Nakon ove vijesti 2. marta 2023. uslijedile su objave Narodne skupštine da je Republika Srpska podnijela nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona za reinkriminaciju klevete,” navodi se u saopštenju.

Iz mehanizma upozoravaju da, ukoliko se usvoji, ovaj nacrt zakona dao bi mjesta proizvoljnom tumačenju šta je uvreda ili ponižavajući komentar, te omogućio “neopravdano krivično gonjenje novinara, pripadnika civilnog društva ili organizacija koje izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, i svima koji javno pišu na društvenim mrežama”.

Republika Srpska dekriminalizirala je klevetu 1999. godine u skladu s razvojem međunarodnih standarda i prakse. Ponovno proglašenje klevete krivičnim djelom predstavljalo bi direktnu prepreku načelima slobode štampe, a osuda bi dovela do novčanih kazni između 3.000 i više od 50.000 eura”, upozoravaju iz mehanizma.

Vijeće Evrope izdalo upozorenje povodom kriminalizacije klevete u RS

Naglašava se i kako su nacrt zakona oštro kritizirali medijski djelatnici i novinarske organizacije, a uslijedio je i protest novinara 14. marta ispred Narodne skupštine Republike Srpske protiv prijedloga zakona o krivičnom djelu klevete i apel na narodne zastupnike da odbace predložene amandmane. Rasprava o amandmanima je odgođena a na dnevnom redu se našla danas, 21. marta.

Iz mehanizma ističu kako su rasrpave o predloženim izmjenama zakona izazvale neprihvatljive komentare upućene novinarima i medijskim kućama tokom konferencija za novinare, često i televizijskih.

Dodik je u nekoliko navrata novinare optužio za laži, uz oštre pogrdne riječi. Dolazi to u vrijeme kada su novinari u ovom entitetu izloženi sve većim napadima i pritiscima: nedavno je saslušan Nikola Morača, zaposlenik lista EuroBlic i portala SrpskaInfo, te nekoliko urednika i novinara, pod pritiskom policije da otkriju svoje izvore; vandalizam automobila koji pripadaju Morači i uredniku portala Buka Aleksandru Trifunoviću, dodatni su zabrinjavajući primjeri. Dodik je i prije početka istrage optužio novinare da su sami organizirali napad”, dodaje se.

Osim toga, kao zabrinjavajuća ocijenjena je i Dodikova najava uvođenja tzv. “zakona o stranom agentu”, koja se odnosi na djelovanje nevladinih organizacija i udruga – što bi kopiralo potez vlasti Gruzije, čiji je zakon na kraju povučen nakon žestokih kritika zbog neusklađenosti sa zakonima koji štite slobodu izražavanja i slobodu udruživanja.

Naše se organizacije izrazito ne slažu s predloženim amandmanima i kriminalizacijom klevete te osuđuju svaki pokušaj potkopavanja, ocrnjivanja ili ometanja novinarskog rada. Nastavit ćemo pažljivo pratiti situaciju, posebno u Republici Srpskoj, te ćemo odgovoriti na sve prijetnje slobodi medija u Bosni i Hercegovini. To uključuje dokumentaciju slučajeva na platformama Mapping Media Freedom i Vijeća Europe Safety of Journalists”, dodaje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!