Poznata imena novih čelnika pojedinih agencija BiH, kao i procedura za OSA-u

Vijesti 09. feb 202315:28 0 komentara
Elmedin Konaković (F.Z./N1)

U toku je druga redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na čijem se dnevnom redu, između ostalog našlo i imenovanje novih čelnika za pojedine državne institucije i agencije. Obavještajno-sigurnosna agencija nije dobila novog rukovodioca, a medijima se obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, koji je pojasnio proceduru koja će uslijediti uoči izbora novog prvog čovjeka ove agencije. Potvrdio je i imena oko kojih su se državni ministri danas uspjeli usaglasiti.

“Danas je postignut dogovor da kreće zakonito razrješenje rukovodioca OSA-e. To znači da se mora održati sastanak izvršno-obavještajnog odbora koji formira predsjedavajuća Borjana Krišto danas ili sutra. Zasjedao bi u ponedjeljak. Činila bi ga predsjedavajuća i dva zamjenika, i na tom odboru kreće procedura razrješenja i imenovanja novog direktora OSA-e. Ona onda ide na konsultacije prema Predsjedništvu BiH i zajedničkoj komisiji oba doma Parlamenta BiH”, pojasnio je Konaković, dodavši kako misli da procedura neće dugo trajati.

O imenima koja su u opticaju za rukovodioca ove agencije, ponovno, nije želio govoriti – ali napominje da se ne radi o pojedincima o kojima su neki mediji spekulisali.

Pitali smo i postoji li unutar Trojke saglasnost o ovom imenu, Konaković odgovara da postoji konsenzus o nekoliko ozbiljnih kadrova, kao i o konsultacijama koje trebaju biti obavljene.

S druge strane, na današnjoj sjednici uspješno su usaglašena neka druga imena.

Tako je na čelo Granične policije Bosne i Hercegovine imenovan Mirko Kuprešaković, dok je bivši direktor Granične policije Zoran Galić postavljen za zamjenika direktora SIPA-e.

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!