Poznata imena uhapšenih u akciji SIPA-e zbog ratnih zločina nad srpskim civilima

Vijesti 07. dec 202111:03 > 11:24 1 komentar
Fena

Među uhapšenima u akciji SIPA-e za ratne zločine u ilidžanskim naseljima su pripadnici 4. Viteške motorizovane brigade.

Advokatica Sabina Mehić, koja je inače pravni zastupnik još uvijek nije dobila poziv Tužilaštva BiH, a iz medija saznaje imena uhapšenih: Vahida Alađuza, Senada Gadže, Nezira Agana, Muje Vatreša i Sulje Hebiba.

“Kod porodica vršimo provjere informacija o njihovom hapšenju jer zvaničnu potvrdu i poziv Tužilaštva još čekam”, kazala je Mehić za N1.

Podsjetimo, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski službenici SIPA BiH, lišili su slobode pet osoba koje su osumnjičene za ratne zločine.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare