Poznate ličnosti na otvaranju sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH (FOTO)

Vijesti 28. maj 202212:34 > 13:03 2 komentara
N1

Svečano je otvorena nova zgrada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovoj svečanosti prisustvovali su visoki zvaničnici kako iz BiH tako i drugih zemalja.

Domaći politički akteri, gosti iz Turske, državni i zvaničnici Federacije BiH te bivši čelnici Islamske zajednice u BiH samo je dio onih koji su upriličili ovaj događaj.

Pogledajte više u fotogaleriji.

N1
N1
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada.

Zajimović je tom prilikom podsjetio na tok procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu , nego i Sarajevo, ali i BiH.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra saradnja s Republikom Turkiye.

”Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta sa Istoka i Zapada“, kazao je Zajimović.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turkiye i Generalnoj direkciji za vakufe.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na otvorenju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanom u Sarajevu, kazao je kako su otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, na Kovačima, oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama.

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova.

”Pojava islama i njegovo prihvatanje od strane naših predaka, dobrih Bošnjana, trajno su oplemenili Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu. U prepoznavanju suštine islamske poruke i bića našega naroda, utkano je sve ono što danas čini naš identitet, ali i samu Bosnu i Hercegovinu, jer smo u tradiciji suživota sa drugima, trajno odredili budućnost ove zemlje. Netrpeljivost i hipokrizija prema drugom i drugačijem, vremenom su zamijenjeni tolerancijom i pluralnošću. To je promjena koju je u Bosnu i Hercegovinu donio islam, preinačujući dotadašnje prijepore i sukobe u prihvatanje različitosti”, podsjetio je Džaferović.

Dodao je kako je islam naglasio važnost zajednice i odgovornost pojedinca unutar nje.

“Takmičite se u dobru i unaprijedite svoj rad stavljajući ga u funkciju zajednice. Ovo su devize kojima su se u prethodnih šest vjekova rukovodili svi naši istaknuti prvaci, podižući vakufe u Bosni i Hercegovini”, kazao je Džaferović.

Istakao je kako zato te građevine stoje i danas, jer su podizane u namjeri da koriste zajednici.

”Islamska zajednica je vjekovima bila izvorište takvih napora i pojedinaca u Bosni i Hercegovini, preuzimajući emanet vakifa i brigu o javnim dobrima u korist cijeloga društva, zajednica koja je nastojala i nastoji da interesi države Bosne i Hercegovine budu primarno zastupljeni u radu njenih institucija”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako su se u teškim, bremenitim vremenima, kada su Bošnjaci i Bosna i Hercegovina dopadali u nemilost drugačijih interesa i svjetonazora, sa ciljem podjele zemlje i brisanja vjekovne tradicije suživota i multikulturalnosti, istaknuti prvaci zajednice poput Džemaludina Čauševića, Mehmeda Handžića, Derviša Korkuta i drugih, postojano se suprotstavljali takvim namjerama.

”Takva uloga zajednice potvrđena je i tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako će, uvjeren sam, ostati i ubuduće”, istakao je Džaferović.

Dodao je kako je danas veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Samır Jordamovıc – Anadolu Agency

”Otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, ovdje na Kovačima, oplemenjeni su napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako je podizanje ovoga zdanja, naknada svima koji su izabrali vlastiti duhovni put i kulturni obrazac, istrajni u svojoj riješenosti da se prosvjećuju i budu brana barbarima.

“Narod koji je pobijedio barbarstvo i neznanje ne može biti poražen. U lakoći i strpljivosti života sa drugima, tragove našeg iskustva je lahko prepoznati. Ono stoji na početku svih nastojanja koja imaju za cilj da budu u funkciji javnoga dobra, kao konačna potvrda toga – šta je stvarna zadaća čovjekova. To je poruka i ovoga hajrata i njegovih vakifa: da je sve što se podiže sa ciljem da koristi ljudima, trajno i nepotrošivo dobro“, rekao je Džaferović.

Uvjeren je da će i ovo dobročinstvo trajati i služiti svojoj namjeni, čuvajući sjećanje na dobre ljude koji su ga podigli, u cilju očuvanja i unapređenja zajednice.

Rukovodstvu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio je što čuvaju integritet i opstojnost zajednice i rade u korist očuvanja tradicije suživota u Bosni i Hercegovini. Zahvalnost je uputio svima koji su ugradili svoj imetak u ovaj vakuf kako bi unaprijedili zajednicu, kao i svim onim manje vidljivim, ali vrijednim ljudima, koji su svojim odricanjem i dobrovoljnim radom dali doprinos u izgradnji ovoga dobra.

Vakif Fahrudin Radončić kazao je kako biti danas ovdje i svjedočiti historijskom trenutku jeste takva privilegija kojom će se svi ponositi, uključujući i buduće generacije.

”Učešće u ovom projektu nije bila niti je smjela biti privilegija određenog broja uspješnih pojedinaca nego je to vakuf mnogobrojnih muslimana”, rekao je Radončić.

Podsjetio je kako je uz nekoliko zvaničnih inicijatora u projektu učestvovalo nekoliko stotina ili hiljada drugih vakifa, koji su svojim donacijama pokazali iskren nijjet (namjeru, op.a) i privrženost svojoj vjeri i njenim institucijama.

Smatra da nije važno koliko je neko dao sredstava za uvakufljenje, odnosno da nije važno ko je dao koliko sredstava, da li je riječ o stotinama hiljada KM ili značajno manjim sredstvima, ukoliko je dato od srca.

Smatra kako su uspješni ljudi lokomotiva razvoja svakog društva i da im nije nimalo lako kako se to ponekad predstavlja u javnosti.

Osvrnuo se i na značaj ovog objekta za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i identitet i njegovo jačanje u okviru multikonfesionalne BiH i cijelog regiona.

”Za našu sadašnjost, blisku i daleku budućnost, koja je će neizostavno nositi puno teških izazova važno je da imamo jaku Islamsku zajednicu i njene institucije”, rekao je Radončić.

Kako izgleda novo sjedište Rijaseta Islamske zajednice u BiH pogledajte na narednom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare